Protest prošao mirno, ujutru pokušaj blokade sednice Sobranja

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2018, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest prošao mirno, ujutru pokušaj blokade sednice Sobranja

Na kraju protesta upućen je poziv građanima da se ponovo okupe sutra u 11 časova ispred parlamenta kako bi blokirali sednicu na kojoj će na dnevnom redu biti predlog zakona za ratifikaciju sporazuma s Atinom

Protest građana Makedonije koji izražavaju neslaganje sa potpisanim dogovorom sa Grčkom o promeni imena te bivše jugoslovenske republike u "Republika Severna Makedonija", okončan je večeras ispred Sobranja nakon nepuna dva sata okupljanja.

Pročitajte >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i:

MIA prenosi da je protest završen mirno, bez incidenata i upotrebe pirotehničkih sredstava, ali uz pojačano prisustvo policije. Agencija je prethodno javila da je protest započeo u 20 časova blokadom bulevara "11. oktobra" i da su se istovremeno pripadnici policije rasporedili ispred zgrade makedonskog parlamenta.

Navodi se da su učesnici protesta uzvikivali ime predsednika države Ðorđa Ivanova, uz povike "Makedonija" i "Jedno ime imamo" i pevanje patriotskih pesama. Oni su naveli da ne prihvataju referendum o novom imenu Makedonije i tražili od premijera Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova da povuku sporazum, kao i ostavku ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog tvrdeći da je on kriv za to što je policija sinoć tukla nedužne građane.

.

Na protestu je najavljeno i da će se ovakva okupljanja održavati svake večeri u 20 časova ispred Sobranja sve do povlačenja tog sporazuma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.