Izvor: Blic, 10.Dec.2016, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest medicinara: "Oni biraju sada, a mi u aprilu"

Više stotina ljudi prisustvovalo je protestu zdravstvenih radnika koji je danas u Novom Sadu organizovao Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.

Okupljeni i predstavnici sindikata upozorili su na stanje u kom se nalaze zdravstveni radnici i istakli da oni nisu dovoljno plaćeni za posao koji obavljaju, da nema dovoljno lekara, medicinskih sestara i negovatelja, a istaknut je i zahtev za povećanje plata i isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u zdravstvu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Sindikalci su upozorili i na nedostatak dovoljnog broja medicinskog osoblja, a zahtevaju da RZFO prestane sa nezakonitim umanjenjem sredstava koje zdravstvene ustanove koriste za isplatu prekovremenog rada zaposlenima.

Na protestu su istaknuti i problemi sa kojima se suočava većina apoteka u družavnom vlasništu, ali su postavljeni i zahtevi sindikalaca.

Oni traže da se reše problemi državnih apoteka, koje, kako je rečeno nisu protiv tržišne utamice sa privatnim apotekama, ali smatraju da je konkurencija nelojalna i da su državne apoteke nespremne uvedene u tu borbu.

Zahteva se da uređenje apotekarskog sektora, pravljenje novog plana mreže apoteka, veća marža za državne apoteke, ugovaranje zarada zaposlenih na teret RFZO, kao i jača inspekcija nad radom privatnih apoteka.

Predsednica pokrajinskog odbora sindidata dr Dunja Civrić kazala je da su se odlučili da protest bude održan u Novom Sadu zato što su iz tog grada kretale najbolje akcije sindikata.

-Setite se 2006. godine i jedinog značajnog povećanja platakoje smo imali. Tada smo počeli odavde. Ovde smo, jer ne možemo trpeti da pokrivamo dva radne mesta, a da nam se plati za pola- rekla je ona i istakla problem odlaska zdravstvenih radnika iz Srbije.

- Toliko nam je dobro da nas je sve manje, malady odlazew u tuđinu, a mi ovde branimo naša prava i prava pacijenata koji imaju pravo na lekara, medicinsku sestru, negovatelja. Građani imaju pravo na apoteke- kazala je Civrićeva.

Predsednik sindikata dr Zoran Savić posebno je upozorio na stanje u apotekama, rekavši da je šest državnih apoteka u Pančevu zatvoreno, da pojedine lok. samouprave u daju otkaz državnim apotekama u domovima zdravlja i u njih uvode private apoteke.

- Godinama ukazuje na probleme. Obraćali smo se svima, na naše dopise nikada nismo dobijali odgovor. Nismo roba i robovi. Naše zhateve šaljemo i sada, oni sada biraju, a mi ćemo birati u aprilu- rekao je Savić.

Predstavnici novosadske državne apotekarske ustanove istakli su stanje u kom se nalaze, rekavši da primaju ispod minimalne zarade i to svega 15.000 dinara mesečno, kao i da su jedini zdravstveni radnici koji nemaju overene zdravstvene knjižice.

Na protest su došli medicinari iz svih krajeva Srbije, a prema transparentima koje su nosili moglo se videti da su medicinari stigli iz Šapca, Beograda, Pančeva, Niša i drugih mesta.

Sa okupljanja je poručeno da su medicinari spremni da nastave svoju borbu, ako treba i u Beogradu.

M. Stanić

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Protest zbog urušavanja državnih apotekarskih ustanova

Izvor: N1 televizija, 10.Dec.2016

Nekoliko stotina zaposlenih u zdravstvu protestovalo je u Novom Sadu zbog, kako navode, urušavanja državnih apotekarskih ustanova, zbog čega su, kako kažu, radnici dovedeni na rub egzistencije, a građani ugroženi zbog favorizacije privatnih apoteka...Protest lekara počeo je u minit do dvanaest,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.