Protest ispred Vlade: Mame su ljute (FOTO)

Izvor: Mondo, 15.Dec.2018, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest ispred Vlade: "Mame su ljute" (FOTO)

Inicijativa "Mame su zakon" održala je u podne ispred Vlade Srbije protest pod nazivom "Mame su ljute" jer državnim budžetom za narednu godinu nisu izdvojena sredstva potrebna za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Nezadovoljne majke i trudnice ponovile su zahteve da se izmeni taj zakon zbog kojeg neke od majki imaju mesečna primanja svega 1.000 dinara.

Iz Vlade je obećavano da će problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << biti rešen do kraja godine, ali se to nije dogodilo, a u novom budžetu nije planirano ni za 2019. godinu.

Pogledajte fotografije:

 Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom oštećene su majke koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, deca koja su rođena kao 3. i 4. dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od 10 godina i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

#Mame su zakon

Osnovni zahtevi inicijative "Mame su zakon" su da se zаrаde obrаčunаvаju tаko što se osnovicа sa doprinosima podeli sа 12 umesto sa sadašnjih 18 meseci i da mesečni iznos nаknаde zа odsustvа sа poslа zbog trudnoće ili nege detetа ne bude mаnji od minimаlne zаrаde.

Ta Inicijativa organizovala je do sada protestnu šetnju 25. septembra u Beogradu, 11. oktobra u Nišu i 4. novembra u Novom Sadu.

Podršku protestu dale su poslaničke grupe Demokratske stranke, Dveri, Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, Socijaldemokratska stranka-Narodna stranka, Samostalni poslanici i Pokret centra, čija poslanica Tatjana Macura je jedan od predstavnika incijative "Mame su zakon".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.