Protest Srbije zbog  izjava splitskog gradonačelnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2009, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Srbije zbog izjava splitskog gradonačelnika

BEOGRAD - Ambasador Srbije u Zagrebu Radivoj Cvetićanin uložio je protest Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske povodom nedavnih izjava gradonačelnika Splita Željka Keruma, rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

U protestu je navedeno, da ovakve izjave ne doprinose razvijanju dobrosusedskih odnosa, kao ni unapređenju regionalne saradnje.

Gradonačelnik Splita je pre 2 dana, gostujući u emisiji Hrvatske televizije "Nedeljom u dva" izjavio, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << između ostalog, da "Srbin nikad nije bio niti će da bude zet u njegovoj familiji". Kerumove šovinističke izjave, izazvale su brojne reakcije u Hrvatskoj.

Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji optužila je danas splitskog gradonačelnika Željka Keruma za podsticanje netolerancije prema Srbima u Hrvatskoj i diskriminaciju srpskog kapitala i zatražila od hrvatskog tužilaštva preduzimanje zakonom predviđenih mera.

Podsećajući na Kerumovu izjavu u TV emisiji "Nedeljom u 2" 20. septembra da ne bi pristao da mu zet bude Srbin jer su "Hrvatima Srbi i Crnogorci u prošlosti napravili mnogo zla", Koalicija je navela da su "pripadnici hrvatskog naroda Srbima ... učinili mnogo zla", ali da se "ne zalaže za prebrojavanje krvnih zrnaca".

Takođe, navedeno je u saopštenju, hrvatski kapital ima iste uslove poslovanja u Srbiji kao i svaki drugi.

"Koalicija traži da Državno odvjetništvo preduzme adekvatne mjere protiv Željka Keruma, u skladu sa zakonom, i na taj način uputi jasnu poruku da je Republika Hrvatska spremna da, zaista, zaštiti sve svoje građane od pojedinaca i grupa koje šire govor mržnje", navela je Koalicija.

Od Vlade Srbije zatraženo je da u razgovorima sa predstavnicima Vlade Hrvatske insistiraju na načelu reciprociteta, odnosno da srpski kapital u Hrvatskoj bude zastupljen u istoj meri kao hrvatski u Srbiji.

Kontroverzni tajkun Kerum, vlasnik lanaca supermarketa, pobedio je kao nezavisni kandidat na junskim lokalnim izborima.

Kerumove izjave rasističke

Izjave gradonačelnika Splita Željka Keruma u popularnoj emisiji Hrvatske televizije "Nedeljom u dva" izazvale su žestoke reakcije dela hrvatske javnosti koja je njegove reči okarakterisirala kao "rasizam najgore vrste".

Kerum je u razgovoru sa autorom i voditeljem emisije Aleksandrom Stankovićem izjavio da ne podržava ulazak srpskog kapitala u Hrvatsku, jer "Srbi nikad nisu ništa dobroga doneli zemlji, pa neće ni sad".

Dodao je i kako nikada ne bi prihvatio Srbina za zeta, jer su, kako je rekao, "Srbi i Crnogorci u prošlosti napravili puno zla", te da on ne bi pristao da mu oni uđu u porodicu.

Predsednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) i predsednički kandidat Damir Kajin oštro je osudio takve Kerumove izjave, rekavši da ga odmah treba razrešiti funkcije splitskog gradonačelnika, iako je legalno izabran, ali i sankcionisati takve homofobične izjave.

Dodao je da je to što Kerum u javnosti govori "krivično delo na koje pravna država mora reagovati".

Kajin je izjave Željka Keruma o Srbima i primedbe da "svako mora znati gde mu je mesto" uporedio s nekadašnjim izjavama bivšeg predsednika Franje Tuđmana, koji je jednom prilikom rekao da je "sretan jer mu žena nije Srpkinja ni Židovka".

Lider IDS-a je zaključio da je vreme da takve poruke počnu primereno da se kažnjavaju, a dodao je i da želi da veruje da Hrvatska nije Kerum i da Split ne deli Kerumovo mišljenje.

U istoj se emisiji Kerum okomio i na hrvatske novinare, rekavši da su "70 odsto novinara u zemlji Jugosloveni koji nemaju svoju domovinu", te da to "zna po njihovim prezimenima".

Kerumove izjave poslednjih su dana osudili i brojni lokalni splitski političari i ugledni građani toga grada, ocenivši da su Kerumovi stavovi neprihvatljivi, primitivni i rasistički.

Kerum je u istoj emisiji teško uvredio i šefa Kliničkog bolničkog centra u Splitu, doktora Dujomira Marasovića, nazvavši ga "lajavcem" zbog sukoba motivisanog nerešenim problemima oko splitske bolnice.

Marasović je nakon emisije izjavio da nema nameru da tuži gradonačelnika, dodavši da "njegova izjava dovoljno govori o njemu samome".

"Kao građanin Splita, stidim se gradonačelnika koji ima tako primitivnu komunikaciju kao Željko Kerum. Izbore za gradonačelnika Splita dobio je na račun svojih laži i obećanja stanovništvu da će u njegovo doba teći med i mleko. Htio je vlast samo da bi realizovao svoje privatne interese i spasio svoje posrnulo carstvo" kazao je Marasović.

Lik i delo spornog gradonačelnika dugog po veličini grada u Hrvatskoj oslikao je i popularni politički komentator internet sajta "Indeks" Tomislav Klauški, rekavši kako su Kerumove izjave i "eskapade" u medijima tek "poslastice kojima se javnosti odvraća pažnja od pravih svinjarija u društvu".

Kerum je, upozorava Klauški u svojem komentaru, "slika hrvatskog društva, hrvatskih medija i hrvatskih birača", a ovi poslednji "dobrim dijelom podržavaju njegove stavove o novinarima, Srbima i svima ostalima".

"I čemu pljuvati po njemu kad je on samo produkt ovog podneblja i mentaliteta, ove psihoze i očaja? On je izbor hrvatskih birača, odabir hrvatskih potrošača i sudbina hrvatskih radnika" naveo je.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.