Protest Srba u Gračanici

Izvor: RTS, 29.Feb.2012, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Srba u Gračanici

Više stotina Srba protestovalo je u Gračanici zbog prošlonedeljnog hapšenja njihovih sunarodnika u Gnjilanu. Sa skupa poručeno da to nije usamljeni slučaj i da bi, ako se takve akcije nastave, Kosovo moglo postati monoetničko i bez Srba.

U Gračanici je danas protestovalo nekoliko stotina meštana zbog prošlonedeljnog hapšenja šestorice Srba u gnjilanskoj opštini i, kako je rečeno, nasilja kosovske policije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nad civilima za vreme hapšenja.

Na skupu su govorili poslanici Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković i Vesna Mikić. Miting je organizovala nevladina organizacija Evropski pokret Srba na Kosovu i Metohiji.

Na skupu je pročitano pismo upućeno visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton.

U pismu se upozorava na sve učestalije obračune Albanaca u kosovskoj policiji sa srpskim življem. Navodi se da pri hapšenjima Srba, po pravilu, ne učestvuju policajci srpske nacionalnosti.

Dodaje se da hapšenje meštana Gnjilana, inače zaposlenih u MUP-u Srbije i sa radnim mestom u Vranju, i represija koja je primenjena pri tome nisu usamljen slučaj i da bi, ako se takve akcije ponove, Kosovo moglo postati monoetničko, bez Srba.

Nakon čitanja pisma, Srbi su organizovali protestnu šetnju do manastira Gračanice.

Kosovska policija uhapsila je 25. februara u regionu Gnjilana šest meštana, inače pripadnika MUP-a Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da su pripadnici MUP-a uhapšeni na osnovu prijave predstavnika opštine Gnjilane.

"To su Tačijeve lokalne samouprave gde su dvojica Srba ukrala matične knjige iz te službe u tom selu, što je matičar prijavio policijskoj upravi u Vranju", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, dvojica Srba su se sa predsednikom opštine, takođe Srbinom, obratili prištinskoj policiji i rekli da ih srpska policija maltretira, nakon čega je podignuta prijava.

"Predsednik opštine, koji je svoje sunarodnike i komšije prijavio Tačijevoj policiji  je, inače, osuđen za silovanje na pet godina zatvora, od 1996. do 2001. godine", rekao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.