Protest 1 od 5 miliona: Okupljanje u centru Beograda, šetnja menja trasu

Izvor: Vesti-online.com, 23.Feb.2019, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest 1 od 5 miliona: Okupljanje u centru Beograda, šetnja menja trasu

Dvanaesti protest "1 od 5 miliona" počeo je okupljanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle su građani krenuli u protestnu šetnju.

- Dobro veče, časna i hrabra Srbijo. Zdravstveni radnici su odlučili da podrže mirne proteste jer smo nezadovoljni statusom i položajem, i uslovima u kojima lečimo ljude. Svima smo se obraćali, ali niko nije odgovorio. Moje poštovanje hrabroj i časnoj Srbiji koja je izašla na ulice. Preti nam propast sistema, a napuštanje Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nije više stvar principa trbuhom za kruhom, već je razlog bahatost i bezobrazluk sa kojima smo suočeni. Tome treba stati na put - rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, koji se prvi obratio okupljenima.

Dvanaesti protest građana u Beogradu - 1 od 5 miliona. #beograd #beograduzivo https://t.co/fLmotNAfKn— Beograd uživo (@BeogradUzivo) 23. фебруар 2019.

Reč je potom uzela potpredsednica DS Dragana Rakić.

- Donosim vesti sa političkog fronta, danas su svi odbornici formirali Asocijaciju i nas 680 je to potpisalo. Štiteći naše lokalne samouprave, štitimo celu Srbiju. Mi smo udruženje slobodnih građana, želimo da živimo u slobodi. Rekli smo ne kršenju zakona i gašenju slobode. Mi se nismo sklonili, savili ni prodali. Mi smo rekli ne mafiji, strahu, nasilju, ludilu...- rekla je ona i dodala:

- Molim vas, ne nasedajte na laž da su svi političari isti. Ima nas koji verujemo drugačije, koji nećemo odustati, jer sloboda nema cenu. Ni politike nisu iste, dela su ono što se pamti, a nedela ono što se kažnjava.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u gradovima Srbije https://t.co/xl7x72nom1 via @Blic_online— zMaja (@MarijaFotic) 23. фебруар 2019.

- Srbiji nije potreban vladar već sistem u službi građana. Umesto pojedinca, nama potrebne su nam institucije i vladavina prava. Živimo u društvu gde su uništene ljudske vrednosti. Gde vlada primitivizam, egoizam, pohlepa i to se mora promeniti - rekao je on.

Ove subote, građani će prošetati drugačijom trasom od uobičajene, pa će tako protestna kolona proći sledećim ulicama: Uzun Mirkova – Pariska – Kneza Sime Markovića – Pop Lukina – Brankova – Terazijski tunel – Svetogorska – Takovska, a potom će proći pored zgrade RTS-a i Narodne skupštine i završiti kod REM-a.

Kako su krenuli protesti?

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na okupljeni su zahtevali da ostavku podnese i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.