Prosvetari pojašnjavaju zahteve

Izvor: RTS, 24.Jan.2011, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari pojašnjavaju zahteve

Zbog štrajka prosvetnih radnika časovi u oko 300 škola skraćeni na 30 minuta. Predstavnici sindikata predaće ministarstvima finansija i prosvete "pojašnjen plan zahteva". U slučaju neispunjenja, prete obustavom nastave.

Predstavnici sindikata prosvetnih radnika trebalo bi da ministarstvima finansija i prosvete predaju "pojašnjen plan zahteva". Ukoliko njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni, prosvetari najavljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potpunu obustavu nastave.

U školama članicama Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" časovi če od danas biti skraćeni na 30 minuta.

Kako je ranije rekao predsednik "Nezavisnosti" Tomislav Živanović, u oko 300 škola nastava će biti delimično obustavljena i naveo da je taj vid protesta uvod u potpunu obustavu rada od 28. januara.

Dosadašnji pregovori sindikata sa Vladom o materijalnom položaju prosvetnih radnika nisu bili uspešni.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i sindikat "Nezavisnost" ujedinili su se u zahtevima da se prosveti poveća budžet za 24,5 odsto, isplate jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu i zaostale otpremnine.

U pregovorima sa Vladom je i Sindikat obrazovanja Srbije, ali njihovi članovi od 28. januara neće organizovati potpunu, već delimičnu obustavu rada.

U Ministarstvu prosvete kažu da su zahtevi sindikata nedovoljno konkretni, zbog čega su i zatražili da im se predaju pojašnjeni zahtevi.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je ranije da sindikati polaze od pozicije da povećanja nema, što kako kaže, uopšte nije tačno.

"Ove godine će povećanja biti sedam odsto. Suština je da li će doći do većeg povećanja, kad može doći i koliko. Mi u Vladi ne možemo apriori da prihvatimo takvu vrstu zahteva, a da ne znamo o kom iznosu sredstava i kojim vremenskim razmacima se radi", rekao je Obradović.

Ministar je rekao da tek pošto zahtevi svih sindikata budu dostavljeni Vladi, ona će o tome moći da raspravlja.
Pogledaj vesti o: Skraćeni časovi

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.