Proširenje područja Đavolje varoši

Izvor: RTS, 12.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširenje područja Đavolje varoši

Zaštićeno područje Đavolje varoši biće prošireno i proglešeno za "Geološki park", sa ciljem da se ovaj prirodni lokalitet nađe na spisku svetske baštine UNESKO-a.

Predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije i turističkog preduzeća "Planinka" iz Kuršumlije dogovorili su se da zajedno naprave program proširenja zaštićenog prostora prirodnog spomenika Đavolja varoš.

Dosadašnjih 67 hektara zaštićenog prostora biće prošireno na 1.100 hektara. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Program, po kome će prošireno zaštićeno područje biti proglešeno za "Geološki park", će biti napravljen sa ciljem da se Đavolja varoš nađe na spisku svetske baštine UNESKO-a.

Prema rečima turizmologa Radovana Tanaskovića "nakon realizacije ovog programa i eventualnog izbora Đavolje varoši u sedam svetskih čuda prirode, može se očekivati da ovaj prirodni spomenik postane svetska turistička destinacija".

Đavolja varoš je pre više od godinu dana nominivana za uvrštavanje među sedam svetskh čuda prirode. Trenutno se nalazi na 11. mestu, među 170 kandidata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.