Prosečan poljoprivrednik u Srbiji star i loše obavešten

Izvor: Blic, 26.Avg.2013, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosečan poljoprivrednik u Srbiji star i loše obavešten

Prosečan poljoprivrednik u Srbiji je star, slabo informisan, nepoverljiv prema udruženjima i državnoj politici, pokazalo je istraživanje o položaju i potrebi poljoprivrednih gazdinstava, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Prosečan nosilac poljoprivrednog gazdinstava u Srbiji je u 81,9 odsto slučajeva muškarac stariji od 45 godina, a u 39,4 odsto slučajeva registrovani poljoprivrednik je stariji i od 60 godina, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poljoprivrede sprovela agencija Ninamedia na 1.200 ispitanika.

Nisu upoznati o podsticajima

Istraživanje je pokazalo da blizu polovine nosilaca gazdinstava (47odsto) nije upoznato sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, donetom početkom ove godine. Blizu trećine je upoznato s tim zakonom, dok je delimično upoznato 23 odsto.

Oko 95 odsto registrovanih poljoprivrednika nisu članovi ni jednog udruženja poljoprivrednika, a 97 procenata smatra da ne postoji

reprezentativno udruženje koje zastupa njihove interese u razgovorima s predstavnicima vlasti.

Rezultati su pokazali da najveći procenat nosilaca gazdinsatava, njih 37 odsto, ima samo osnovnu školu ili niže obrazovanje, 28 odsto dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu, a 28 odsto četvorogodišnju srednju školu.

Blizu četvrtine ih pored poljoprivrede ima još neki posao, a državne podsticaje dobija 41 odsto gazdinstava. Aktuelan problem gazdinstava, zbog kojeg su registrovani poljoprivrednici najviše zabrinuti, jeste finansiranje proizvodnje, i

uz to niske cene proizvoda i gubici pri prodaji proizvoda, nedostatak radne snage, rizici od suše i drugih nepovoljnih klimatskih prilika, kao i naplata prodatih proizvoda, nedostatak mehanizacije i zemljišta.

Registrovani poljoprivrednici se u najvećoj meri, 70,4 odsto, o državnoj politici u agraru informišu putem televizije, 9,1 odsto je onih koji to čine putem interneta, šest procenata ispitanika izjasnilo da se o tome uopšte ne informiše, a 5,3 odsto gazdinstava informacije prikuplja od drugih poljoprivrednika, dok se 4,9 odsto

obaveštava iz štampe.

Dve trećine nosilaca gazdinstava u Srbiji smatra da poljoprivredna politika u poslednjih godinu dana, pet i 10 godina ide u pogrešnom pravcu. Najveći broj optimista o tome smatra da poljoprivredna politika poslednjih godinu dana ide u dobrom pravcu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prosečan seljak star i neobavešten

Izvor: Vesti-online.com, 26.Avg.2013

Prosečan poljoprivrednik u Srbiji je star, slabo informisan, nepoverljiv prema udruženjima i državnoj politici, pokazalo je istraživanje o položaju i potrebi poljoprivrednih gazdinstava, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede. ..Prosečan nosilac poljoprivrednog gazdinstava u Srbiji je u...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.