Proradio vulkan u Indoneziji: Zatvoren lokalni aerodrom

Izvor: B92, 29.Nov.2020, 17:55

Proradio vulkan u Indoneziji: Zatvoren lokalni aerodrom

Džakarta -- Vulkan u Indoneziji Ili Levotolok proradio je danas, izbacujući dim i pepeo na visinu i do 4.000 metara.

Zbog toga je zatvoren lokalni aerodrom, preneo je Gardija.

Zasad nema izveštaja o povredama i šteti usled erupcije na udaljenom jugoistočnom azijskom arhipelagu, ali su vlasti izdale upozorenje da postoji mogućnost od izliva lave.

Prvobitno je zona zabrana prilasku vulkanu iznosila dva kilometara, ali je proširena sada na četiri kilometara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a avio-kompanijama je savetovano da se ne približavaju toj oblasti, posebno nakon što je pepeo padao na Vunopitu aerodrom u blizini, koji je sada zatvoren.

"Savetovali smo ljude da ne prilaze vulkanskom krateru na udaljenost koja je manja od četiri kilometara", saopštila je indonežanska geološka državna služba.

Indonezija ima oko 130 aktivnih vulkana, a 2018. godine Anak Krakatau, vulkan koji se nalazi između Jave i Sumatre, je buknuo i izazvao klizište zemlje, nakon čega je nastao cunami koji je usmrtio više od 400 ljudi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.