Propuštanje konvoja Kfora uslov za nastavak pregovora

Izvor: Blic, 03.Avg.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propuštanje konvoja Kfora uslov za nastavak pregovora

KOSOVSKA MITROVICA - Na svim važnim putnim pravcima na severu Kosova ka centralnoj Srbiji Srbi su noćas nastavili da organizuju barikade, a deveta noć protesta protekla je mirno i bez incidenata.

16:15 - Ustupak Kforu omogućava nastavak razgovora

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da ustupak Kforu da vozila te vojne misije prodju do baze u Leopsaviću, predstavlja priliku da se nastave razgovori Kfora Erharda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bilera i predstavnika Vlade Srbije.

15:54 - Tači optužio srpske zvaničnike za situaciju na severu

Kosovski premijer Hašim Tači smatra da su zvaničnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović "direktno odgovorni” za situaciju na severu Kosova. Tači je na redovnoj sednici vlade rekao da su zvaničnici Srbije i dalje ilegalno na Kosovu, da motivišu nezakonite aktivnosti i da predvode ilegalne organizacije. Tači tvrdi da je kosovska vlada smatra da vlada u Beogradu motiviše nasilje na Kosovu, te da je poslednji slučaj na severu to i potvrdio.

15:28 - Stefanović zamolio Srbe da propuste konvoj Kfora sa hranom

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović zatražio je danas od građana na barikadama u selu Rudare kod Zvečana da dopuste da Kfor

"alternativnim putem" snabde svoju bazu u Leposaviću. Stefanović je gradjanima na blokadi kazao da mu je obećano da će Kfor u bazu odneti samo hranu, vodu i gorivo, što je većina građana dočekala odobravanjem i aplauzom.

14:42 - Završeni razgovori Stefanovića i Bogdanovića sa Srbima

U Zvečanu su nešto pre 14.30 čaosva završeni razgovori šefa beogradskog tima za pregovore Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića sa predstavnicima lokalne samouprave na severu Kosova i Metohije.

Razgovori su trajali pet časova u zgradi Skupštine opštine Zvečan, u koju su Stefanović i Bodanović stigli negde oko 9.30 časova, javlja izveštač Tanjuga.

Postoji nejasnoća da li će ovaj sastank biti nastavljen i da li je postignut neki dogovor, jer niko od učeniska zasad nije hteo da daje izjave.

13:56 - Srbi dobrovoljno davali krv na barikadama

13:55 - Pukovnik Kfora ne očekuje naredbu da se krene silom

Pukovnik Kfora Adres Stupka izjavio je danas kod barikada u selu Rudare na severu Kosova, da ne očekuje naređenje da se protiv naroda koji protestuje upotrebi slila. Ocenivši da je situacija na severu mirna ali napeta, Stupka je dodao da prisustvo Kofra na barikadama ne znači provokaciju, ni demonstaciju sile.

13:22 - Pomoć Vlade Srbije sutra kreće na Kosovo

Pet kamiona sa 75 tona namirnica iz Robnih rezervi, koje Vlada Srbije šalje Srbima na severu Kosova, krenuće sutra, izjavila je danas predstavnica Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović. Planirano je da kamioni budu na administrativnom prelazu Jarinje između 13 i 14 sati. Pomoć se sastoji od po 20 tona šećera i jestivog ulja, 30 tonabrašna T-500 i pet tona mleka u prahu. Ukupna vrednost robe je 8,49 miliona dinara.

13:03 - Zapaljena srpska kuća u Zočištu

U selu Zočište na Kosovu, u opštini Orahovac, zapaljena je kuća porodice Petrović, a vatrogasci su na mesto požara stigli tek posle sat vremena, javlja KiM radio. Požar na kući Petrovića, koja je gorela i u junu 1999. godine - kada su je zapalili pripadnici OVK, juče su primetili monasi manastira Sveti vrači u Zočištu.

Porodica Petrović napustila je kuću 1999. godne - kada je iz Zočišta otišla većina meštana, a prema saznanjima KiM radija, u toj kući lokalni Albanci držali su seno za stoku.

12:51 - Eparhija: Krst postavljen bez blagoslova crkve

Eparhija raško-prizrenska nema bilo kakvu vezu sa postavljanjem krsta na putu Kosovska Mitrovica – Raška, u mestu Rudare, opština Zvečan, saopštila je Kancelarija raško-prizrenske eparhije. U Kancelariji kažu da ni vladika Teodosije nije upoznat sa postavljanjem krsta, te da je on postavljen bez njegovog blagoslova.

12:15 - Kuper nije uspeo da ubedi Prištinu na dijalog

Posrednik Evropske unije u dijalogu o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije, Robert Kuper nije uspeo da ubedi vlasti u Prištini da se uključe u proces koji bi omogućio rešavanje problema kontrole na graničnim prelazima Jarinje

i Brnjak, piše danas dnevnik Koha Ditore.

"Kuper je insistirao da se da mogućnost dijalogu kada se radi o modalitetima kontrole na dva prelaza. On je insistirao da se situacija vrati na stanje od pre 25. jula i da pregovaračke ekipe započnu odmah susrete da se pronadje rešenje koje bi omogućilo da se okončaju blokade na obe strane", rekao je za prištinski dnevnik jedan od učesnika sastanka.

12:12 - Kfor: Dodatni vojnici Kfora od sutra na Kosovu

Dodatni kontikgent Kfora bi, kako je planirano, već sutra trebalo da stigne na Kosovo, izjavio je danas portparol Kfora Hans Diter Vihter. Naredbu o slanju dodatnih trupa na Kosovo izdala je komanda NATO u Napulju na zahtev zapovednika Kfora Erharda Bilera.

11:59 - Redžepi hapšenjem preti srpskim zvaničnicima

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je danas da srpski zvaničnici mogu da dođu na Kosovo samo ako zahtev za dolazak odobre kosovske vlasti i da im, u protivnom, prete hapšenje i deportacija. opširnije čitajte ovde.

11:09 - Biler danas sa Stefanovićem i Bogdanovićem

Portparol Kfora Hans-Diter Vihter potvrdio je Tanjugu da će kasnije tokom dana biti održan sastanak komandanta Kfora Erharda Bilera i predstavnika Vlade Srbije Gorana Bogdanovića i Borka Stefanovića. On nije mogao da precizira kada će se i gde tačno sastanak održati.

10:58 - Bogdanović i Stefanović razgovaraju sa lokalnim Srbima

Šef beogradskog tima za pregovore Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović nastavili su danas u Zvečanu razgovore sa predstavnicima lokalne samouprave na severu Kosova i Metohije.

10:44 - Vlasi: Ako Srbija hoće sever biće sukoba

Savetnik Vlade Kosova za spoljne poslove Azem Vlasi izjavio je da "ako Srbija misli da silom otcepi deo Kosova, onda će naići na legitimni otpor jer svaka država, po međunarodnom i domaćem pravu, ima legitimno pravo da brani svoju teritoriju". Opširnije čitajte ovde.

09:58 - Stefanović očekuje sastanak sa Bilerom

Predstavnici Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović očekuju da danas bude održan sastanak sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom. Oni su sinoć, Bileru, kako su rekli, izneli "jasne stavove" za rešenje krize na severu Kosova.

08:43 - Đelić: Neko pokušava da nam pokvari posao sa EU

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je bojazan da bi jednostrana akcija Prištine za preuzimanje administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak mogla da bude iskorišćena za odlaganje početka pregovora Srbije o priključenju EU. Opširnije čitajte ovde.

08:09 - Biler planira novi sastanak sa Stefanovićem i Bogdanovićem

Komandant Kfora Erhard Biler imao je u utorak "kratku neformalnu razmenu mišljenja" sa predstavnicima Vlade Srbije, saopštila je sinoć ta misija i najavila da je u planu novi sastanak.

Sastanak Bilera i šefa beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića održan je u blizini Kforovog kampa kod Leposavića, saopšteno je iz komande Kfora u Prištini.

U saopštenju se navodi da je pre sastanka, vozilo kojim je Biler išao na razgovor bilo zaustavljeno ispred barikada koje Srbi drže na putu Mitrovica-Leposavić na severu Kosova.

07:57 - Kiseonik stigao u bolnicu

Čelnici opština sa severa Kosova i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga do kasno u noć razgovarali su o stategiji za dalje delovanje, u nastojanju da kosovske vlasti obustave carinsku kontrolu administrativnih prelaza. U mestu Rudare na putu od Zvečana ka južnoj Mitrovici Srbi su sinoć postavili krst od sedam metara koji će osveštati episkop Teodosije. Tokom postavljanja krsta Rudare je u više navrata nadletao helikopter Kfora. U bolnicu u Kosovskoj Mitrovici sinoć je dopremljena redovna isporuka kiseonika. Kosovskomitrovačkom okrugu pekari za sada obezbeđuju dovoljne količine hleba, ali se strahuje da zalihe brašna neće biti dovoljne ukoliko blokada bude nastavljena.

Povezane vesti: Ahmeti: Podela Kosova destabilizovaće Makedoniju Srbi postavili krst visok sedam metara na barikadi kod Rudara Priština neće pregovore, preti silom severu Kosova Otvoreni prelazi Brnjak i Jarinje, Stefanović i Bogdanović ne mogu na Kosovo Barikade jedini adut za nove pregovore sa Prištinom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanović: Ustupak Kforu omogućava nastavak razgovora

Izvor: S media, 03.Avg.2011

Oliver Ivanović izjavio da ustupak Kforu omogućava da se nastave razgovori Erharda Bilera i predstavnika Srbije. Razgovor o rešavanju krize na severu Kosova se očekuje oko 17 sati. ..Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da ustupak Kforu da vozila...

Nastavak na S media...

Balvani i barikade - strategija bez strategije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Avg.2011

Srbi na severu Kosova već devetu noć prespavali su na barikadama tražeći uspostavljanje stanja pre 26. jula, dok premijer Kosova Hašim Tači poručuje da se takvo stanje neće vratiti. Evropski posrednik Robert Cooper pokušava da smiri opasne tenzije

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.