Propao ugovor za digitalizaciju, nema podele STB uređaja

Izvor: Radio 021, 19.Mar.2015, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propao ugovor za digitalizaciju, nema podele STB uređaja

Ugovor koji je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ranije sklopilo sa "Orionom" neće biti ispoštovan, pa ta kompanija neće moći da proda državi set-top boksove za najsiromašnije.

Uređaje koje su naručili da bi ispoštovali rokove iz ugovora moći će da prodaju za vaučere.

Vlada Srbije trebalo bi danas da usvoji uredbu koja predviđa štampanje 157.666 vaučera. Za nabavku uređaja koji su neophodni za primanje digitalnog signala svima koji nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kablovsku, satelitsku TV ili specijalne modele televizora, iz državne kase biće potrošeno 437 miliona dinara.

"Vaučere će štampati Službeni glasnik i imaće zaštitu, kako ne bi mogli da budu falsifikovani. Biće dostavljeni na kućnu adresu preporučenom poštom. Prvo će stizati domaćinstvima u Vojvodini, potom u Beogradu, pa južnije, jer će se tim redosledom i gasiti analogni signal", saznajemo nezvanično u Ministarstvu trgovine.

Građani će tim vaučerima kupovati set-top boksove u maloprodaji. Uređaje će moći da prodaju svi trgovinski lanci koji imaju više od 15 objekata. Njihova obaveza biće i dostava na kućnu adresu tamo gde nemaju prodavnicu.

Do sada se prijavilo oko 140.000 socijalno ugroženih porodica. Rok za prijave je 31. mart.

Malo šta bi bilo sporno da oko nabavke STB uređaja prethodno nije nastalo veliko zamešateljstvo. Naime, "Orion" je pobedio na javnoj nabavci STB uređaja koju je organizovalo ministarstvo. Sklopili su ugovor i poručili robu, a onda je poslednjeg dana žalbenog roka Komisija za zaštitu u postupku javnih nabavki poslala dopis da "Orion" treba eliminisati iz postupka javne nabavke, jer u referenci koju su poslali (da su već imali kupca iste robe) uz dokaze da su prodali 100.000 komada STB uređaja i da je kupac platio, nisu naveli i da je taj kupac bio zadovoljan, mada nigde u dokumentaciji nije eksplicitno traženo da se navodi oduševljenje prethodnog kupca robom koju je kupio.

Prvi na listi ponuđača, iza "Oriona" bio je "Komtrejd", koji je po jednom komadu ponudio deset evra veću cenu. Na predviđenu količinu, objašnjeno je ranije u Ministarstvu, cena bi bila veća za dva miliona evra.

"Formalno još nismo raskinuli ugovor sa ministarstvom, jer čekamo tumačenje Javnog prvobranilaštva", objašnjava za "Novosti" Slobodan Đinović, direktor "Oriona". On je dodao da je nada da će ubuduće sa ministarstvom uspostaviti dobru saradnju, kakva je i bila sve do ovog momenta.

"Nemamo ništa protiv vaučera jer znamo da imamo najbolju robu koju ćemo prodavati upravo po toj maloprodajnoj ceni. Ali je zanimljivo da li će ponuđači koji su nudili uređaj po deset evra većoj ceni svoje proizvode sada spustiti na 3.000 dinara ili će građani morati još i da doplaćuju. Ako spuste cenu za deset evra, pitanje je zašto su onda državi nudili skuplje. Tada bi bilo jasno da je neko sebi hteo u džep da stavi dva miliona evra", objašnjava Đinović.

Podela vaučera mogla bi da ima mnoge nedostatke, jer će se firme utrkivati da uzmu što jeftinije uređaje, što će srozati kvalitet resivera koji će se prodavati preko njih. Takođe, mnogi jeftiniji risiveri nemaju mogućnost da se nameste na svakom televizoru, pogotovo ne na onim starijim modelima, što bi moglo da bude problematično upravo za najsiromašnije građane, kojima je ova akcija i namenjena, a koji uglavnom imaju starije televizore.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.