Propali pregovori Belorusije i Rusije o nafti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propali pregovori Belorusije i Rusije o nafti

MINSK - Pregovori Belorusije i Rusije o plaćanju beloruskog duga Rusiji propali su, a zvaničnici u Minsku danas za to okrivljuju rusku stranu.

Rusija je tražila da Belorusija plati punu cenu uvoznih troškova za naftu i ukidanje trenutno važećeg popusta od 65 odsto. Moskva je, s druge strane izrazila spremnost da obezbedi da se ne naplaćuju dažbine na naftu koja će služiti isključivo za potrebe građana Belorusije.

Eksperti, međutim, procenjuju da bi zahtevi Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << značili povećanje troškova za Belorusiju za pet milijardi dolara.

Belorusija godišnje otkupljuje 20 miliona tona sirove nafte od Rusije. Beloruske potrebe su samo četvrtina od toga, dok se ostatak izvozi uz ugrađivanje velikih marži, tako da izvoz te nafte čini trećinu ukupnog izvoza Belorusije.

Rusija je do sada bila glavni politički saveznik Belorusije, ali su odnosi značajno pogoršani u poslednje vreme. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko optužio je Kremlj da pokušava da potčini njegovu zemlju kako bi prigrabili industrijska postrojenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.