Pronašli vakcinu protiv kokaina

Izvor: S media, 09.Jan.2011, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronašli vakcinu protiv kokaina

Američki naučnici pronašli su još jedan način odvikavanja od droge - vakcinu protiv kokaina.

Vakcina sprečava drogu da dopre do centara u mozgu koji biohemijski utiču na osećaj prijatnosti, preneo ja "Glas Amerike".

Ujedinjene nacije su 2008. godine procenile da je u svetu izmedju 16 i 38 miliona ljudi zavisnika od droga, medju kojima i kokaina.

Američki naučnici sada kažu da su razvili vakcinu koja bi jednog dana mogla pomoći značajnom broju zavisnika >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od kokaina da se reše pogubne navike.

Vakcina - napravljena od proteina iz bezopasnog virusa prehlade i jednog molekula koji imitira kokain - odvoji drogu i spreči je da dopre do centra u mozgu koji stvara osećaj prijatnost, kaže Ronald Kristal, naučnik Odseka za genetiku i medicinu Medicinskog fakulteta Veil Kornel u Njujorku.

Kristal je predvodio ekipu naučnika koji su vakcinisali miševe, a potom im ubrizgavali kokain, ponavljajući ubrizgavanje jednom sedmično, tokom 12 nedelja.

"Recimo, kao da neko ide na žurku i jednom nedeljno uživa u kokainu. Miševima se ništa nije dogadjalo: prvu nedelju, drugu, treću, četvrtu… Mi im dajemo kokain, a miševi samo sede kao da smo im dali vodu", rekao je on.

Kristal kaže da će ljudima koji se oporavljaju od zavisnosti najverovatnije biti potrebne dodatne vakcinacije buster dozama.

Naučnici ispituju efikasnost još jedne vakcine protiv kokaina, koja je u fazi kliničkih ispitivanja, ali prema dosadašnjim rezultatima, ona je efikasna u samo 40 oidsto slučajeva.

Kristal kaže da je njegova vakcina, kako izgleda, vrlo delotvorna, u najmanju ruku kod miševa, zato što je udružena s česticom virusa na koji je telo veoma dobro naviknuto.

"Naš imunološki sistem reaguje brzo i energično protiv virusa, a virus prehlade je na vrhu te kategorije. Dakle, uzeli smo jedan adenovirus, razdvojili ga u deliće i na te deliće pričvrstili kokain", istakao je Kristal.

Istraživanje ekipe dr Kristala finansirao je američki Nacionalni institut za zloupotrebu droga. Direktorika tog instituta Nora Volkov kaže da je izazov u razvitku vakcine protiv kokaina bio kako navesti imunološki sistem da prepozna drogu kao napadača s obzirom da je molekul kokaina vrlo mali.

Volkov kaže da bi isti pristup - dakle korištenje nekog adenovirusa kao nosača - mogao biti korišćen i u razvoju vakcine protiv drugih supstanci koje izazivaju zavisnost, uključujući i heroin, ali da treba naći pravi spoj jer vakcina protiv kokaina, ne bi delovala na heroin i obrnuto.

Vakcina bi mogla biti od pomoći svim zavisnicima i alkoholičarima i pušačima.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vakcina protiv kokaina

Izvor: B92, 09.Jan.2011

Američki naučnici pronašli su još jedan način odvikavanja od droge - vakcinu protiv kokaina. Vakcina sprečava drogu da dopre do centara u mozgu koji biohemijski utiču na osećaj prijatnosti, preneo je „Glas Amerike"...Ujedinjene nacije su 2008. godine procenile da je u svetu između 16 i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.