Pronađena olupina legendarnog britanskog jedrenjaka

Izvor: RTS, 01.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena olupina legendarnog britanskog jedrenjaka

Olupina legendarnog britanskog jedrenjaka, "HMS Victory" koji je potonuo u engleskom kanalu 1744. godine pronađena je na morskom dnu, u međunarodnim vodama.

Američka kompanija za pomorsko istraživanje "Odisej", veruje da su njeni istraživači pronašli ostatke olupine legendarnog britanskog bojnog broda "HMS Victory", koji je potonuo u engleskom kanalu 1744. godine.

Američka kompanija će, na konferenciji za novinare, dati zvanično saopštenje o otkriću broda, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi BBC.

Analitičari navode da bi to mogao biti novi politički spor, pošto je olupina nekada najlepšeg ratnog broda na svetu otkrivena u međunarodnim vodama, ali da zvanično pripada Velikoj Britaniji, jer je reč o vojnom brodu.

Stručnjaci navode da bi dragocenosti sa broda, među kojima su i mesingani topovi, mogli dostići vrednost od nekoliko miliona dolara.

Direktor firme "Odisej" Greg Stem rekao je da su u toku pregovori sa Britanijom o saradnji na projektu.

On nije želeo da otkrije tačnu lokaciju na kojoj se olupina nalazi, ali je rekao da je otkrivena na mestu koje je, više od 80 kilometara, udaljeno od mesta na kome se pretpostavljalo da je brod potonuo.

Brod "HMS Victory", na kome bilo više od 1.100 mornara, među kojima i admiral, ser Džon Balčin, potonuo je usled snažnog olujnog nevremena.

Tačna lokacija potonuća broda je ostala misterija. Brod je imao stotinu mesinganih topova, a prevozio je oko 100.000 zlatnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.