Pronađen grob čuvenog musketara dArtanjana?

Izvor: RTS, 21.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen grob čuvenog musketara d'Artanjana?

Francuska istoričarka Odil Borda saopštila je da je pronašla grob d'Artanjana i da se on nalazi u jednoj crkvi u blizini Mastrihta, gde je slavni musketar poginuo 1673. godine za vreme opsade grada.

Pre nego što je postao junak romana Aleksandra Dime "Tri musketara", objavljenog 1844. godine, d'Artanjan, čije puno ime je Šarl de Baz de Kastelmore d'Artanjan, se gotovo dva veka ranije borio za kralja Luja XIV.

Petogodišnja potraga za grobom čuvenog mačevaoca odvela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Odil Borda, poznatu francusku istoričarku, do crkve "Svetog Petra i Pavla" u Volderu, u blizini grada Mastrihta u Holandiji.

"Trag je veoma precizan", tvrdi gospođa Borda, koja je do sada napisala nekoliko radova o musketarima.

"Rekla bih da su šanse pola-pola da je to tačno. Bilo bi divno naći ga. Ovo je kao policijska istraga", dodala je ona.

Ovom tvrdnjom ona obara teorije da je d'Artanjanovo telo vraćeno u Francusku i vrši pritisak na holandske vlasti i Katoličku crkvu da joj odobre arheološko iskopavanje lokaliteta.

Naime, za vreme francusko-holandskog rata, Luj XIV i njegovi musketari krenuli su sa vojskom iz Voldera 25. juna 1673. u napad na grad Mastriht. D'Artanjan je poginuo tokom juriša predvođenog vojvodom od Monmauta, koji je bio na čelu engleskog kontigenta pridruženog francuskoj vojsci.

Decenijama su istoričari pretpostavljali da je njegovo telo vraćeno u domovinu, ali gospođa Borda tvrdi da nije mogla da pronađe nijedan jedini trag koji bi je odveo do musketarovog groba u Francuskoj.

Prema njenoj teoriji, zbog veoma toplog i vlažnog vremena u junu te 1673. godine, tela poginulih su se brže raspadala, a balsamovanje je bilo preskupo i dugotrajno. Zbog toga su tela francuskih oficira sahranjivana u obližnjoj Katoličkoj crkvi, a nedavno otkrivena dokumenta pokazuju da je d'Artanjanov kamp bio pored Voldera. To sve gotovo potvrđuje da je pokopan u crkvi "Svetog Petra i Pavla".

Velečasni Piter van der Art, sveštenik parohije, kaže da postoje velike šanse da je d'Artanjan zaista sahranjen u crkvi ili oko nje, ali da iskopavanje treba odobriti samo ako je istoričarka sigurna gde je tačna lokacija. "Mislim da ne možemo prekopati sve živo da bismo ga našli", kaže velečasni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.