Promena u Srbiji je uvek kretala sa Pozorišnog trga

Izvor: B92, 21.Nov.2018, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Promena u Srbiji je uvek kretala sa Pozorišnog trga"

Kao da ima neke simbolike u iskopavanju ostataka Stambol-kapije iz doba Turaka nadomak temelja Narodnog pozorišta.

Ako ćemo rečima biti u tom duhu, nekako u isto vreme izroniše i svi problemi dugo skrivani iza scene, progovoriše, pobuniše se i ustadoše glumci protiv upravnika Dejana Savića. I smeniše ga.

To piše u novom broju Nedeljnika koji će se na kioscima naći u četvrtak, 22. novembra.

Na vanrednoj sednici Vlade u utorak, kako je rečeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u zvaničnom saopštenju, "na lični zahtev" - što bi bila verovatno njegova poslednja smicalica -- ali posle dugotrajnog odbijanja da ponudi ostavku, Savić je smenjen.

Na Savićevo mesto dolazi, zasad u v. d. stanju, rediteljka Ivana Vujić, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti od 2005. godine, koja na tom fakultetu predaje još od 1990. Kako se navodi u njenoj biografiji na sajtu FDU, bila je sekretar Katedre za pozorišnu režiju, član Saveta Fakulteta dramskih umetnosti, član Saveta Univerziteta umetnosti, kao i prorektor Univerziteta umetnosti (2008-2010).

Ova pobuna, za razliku od svih prethodnih, pretila je od početka da bude ozbiljna, da preraste u prvu demokratsku pobedu jedne institucije od kada je protesta i pobuna u vreme ove vlasti. Ni okupljanje u Savamali, ni novinarska solidarnost, ni ozbiljne afere u koje su upadali gradonačelnici i ministri, sve sa teškim optužbama, ništa od toga nije urodilo plodom.

Zato je i sada važno Narodno pozorište, kao što je bilo i tokom svih prethodnih 150 godina.

A to pozorište koje stoji tu na Trgu, mesto je odakle je sve nekako i počinjalo i menjalo istoriju. Mnoga dešavanja naroda, govori, protesti, demonstracije... desili su se baš tu na Pozorišnom trgu. Ima tu, naravno, položaja u samom centru grada, ali nije ni samo zato što je na "pravom mestu" sve ovo vreme.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zašto je važno Narodno pozorište?

Izvor: B92, 22.Nov.2018, 09:16

Kao da ima neke simbolike sa iskopavanjem ostataka Stambol kapije iz doba Turaka nadomak temelja Narodnog pozorišta. Jer, ako ćemo rečima biti u tom duhu, nekako u isto vreme izroniše i svi problemi dugo skrivani iza scene, progovoriše, pobuniše se i ustadoše glumci protiv upravnika Dejana Savića....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.