Projekat za poboljšanje uslova života Roma tokom korone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2020, 17:38

Projekat za poboljšanje uslova života Roma tokom korone

Zapošljavanje i pomoć u zapošljavanju najvažniji su putevi izlaska iz siromaštva, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević na video konferenciji povodom početka projekta "Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave u vreme pandemije COVID-19".

Projekat će trajati do avgusta 2021. godine, a Kisić veruje da će u uslovima pandemije doprineti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osnaživanju, zapošljavanju i jačanju položaja Roma i pripadnika drugih marginalizovanih grupa u Srbiji.

Kisić je istakla da resorno ministarstvo podržava mere usmerene na poboljšanje socijalnog i ekonomskog položaja marginalizovanih grupa, kao deo kontinuiranih napora za unapređenje njihovog položaja.

Rekla je da je broj Roma na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje već nekoliko godina konstantan - oko 25.000, dodajući da su romske porodice najbrojniji korisnici mera socijalne pomoći.

Navela je da su među tim merama uvećan roditeljski dodatak za rođenje prvog i svakog narednog deteta, uvećan pristup dečijem dodatku, usluga porodičnog savetnika i formiranje timova za podršku deci kojima se, dodaje, bavilo resorno ministarstvo.

Kisić je ukazala na značaj pokrenutog projekta jer, kako kaže, Romima zbog načina života i izolovanosti od društvenih tokova nedostaju pravovremene informacije.

"Zbog toga pozdravljamo početak projekta sa željom da se što pre uspostavi valjani protok informacija neophodnih za sagledavanje epidemiološke situacije i prevencije od Kovida 19 kod romskog stanovništva i drugih marginalizovanih grupa", navela je Kisić, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Dodala je da je jedan od ključnih delova tog projekta informisanje o prevenciji i oporavku od Kovida 19, kao i radno angažovanje i obezbeđivanje kontinuiranog izvora prihoda za Rome i druge marginalizovane grupe.

Projekat sprovodi Nemačka razvojna agencija - GIZ, a biće implementiran u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kisić je ukazala da Ministarstvo za rad godinama ima izuzetno uspešnu saradnju sa GIZ-om na projektima vezanim za sprečavanje diskriminacije romskog stanovništva i uklanjanja stereotipa u društvu koji se odnose na Rome.

Pozdravila je što se toj saradnji priključuje i NALED, a za dobrobit 3.500 marginalizovanih porodica koje su identifikovane u 18 opština i gradova u Srbiji i koje žive u podstandardnim naseljima.

"Jedan od principa na kojima se zasniva Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Vlade Srbije, odnosi se na prebacivanje težišta procesa implementacije mera sa nacionalnog na lokalni nivo", rekla je Kisić, navodi se u saopštenju.

Dodala je da EU u procesu inkluzije Roma Srbiji pruža veliki doprinos jer se neke od najvažnijih strateških mera realizuju kroz projekte koji se finansiraju iz IPA fondova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ministarka za rad: Romi najbrojniji korisnici socijalne pomoći

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2020

Romske porodice najbrojniji su korisnici mera socijalne pomoći, a zapošljavanje i pomoć u zapošljavanju najvažniji su putevi izlaska iz "začaranog kruga siromaštva" - izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Darija Кisić Tepavčević...Ona je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.