Proizvodi bez glutena možda ipak nisu zdraviji?

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Feb.2016, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodi bez glutena možda ipak nisu zdraviji?

Bezglutenski proizvodi dobri su za ljude alergične ili netolerantne na taj sastojak, ali milioni drugih koji su izbacili gluten kako bi smršali ili poboljšali psihofizičke sposobnosti možda su žrtve marketinških trikova ili snobizma, sugeriše nova studija.

Bezglutenski proizvodi sve su brojniji na policama radnji uz dijetetske i bioproizvode, ali moguće je da uopšte nisu bolji za zdravlje, navodi se u studiji objavljenoj u mesečnom časopisu '60 miliona potrošača'. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Časopis, koji je uporedio deklaracije glutenskih i bezglutenskih proizvoda u svakodnevnoj hrani: testeninama, špagetama, picama, hlebu i kolačima, otkriva da proizvodi bez glutena zapravo sadrže manje vlakana i proteina nego što ih ima u tradicionalnim proizvodima.

Tako 100 grama običnog hleba sadrži 8,3 grama proteina, a ista količina bezglutenskog hleba tek 2,6 grama.

Konstatovali su i da se u pojedina testa bez glutena dodaju aditivi kao što su E464 i E330 radi očuvanja elasticiteta proizvoda koji je lišen pšeničnog brašna i skroba, a aditive je svakako bolje izbegavati.

Konačno, bezglutenski proizvodi sistematski su dva do četiri puta skuplji od klasičnih i taj podatak nije zanemarljiv.

Studija objavljena u časopisu savetuje potrošačima 'da ne podležu modi koja zapravo prazni njihov novčanik', rekao je za France Info Tomas Lorens, glavni urednik časopisa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.