Progovorila ruska špijunka: To je bila tortura

Izvor: B92, 05.Nov.2019, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Progovorila ruska špijunka: To je bila tortura

Vašington -- Ruskinja Marija Butina koja je puštena iz američkog zatvora u kojem je provela 18 meseci nakon što je osuđena za špijunažu, zatočeništvo opisala kao "mučenje".

Butina je za američku televiziju CBS rekla da je u prvoj zatvorskoj instituciji u kojoj je bila zatočena u Vašingtonu "sve vrvelo od bubašvaba", kao i da nije bilo "dušeka i ćebadi".

"To je tortura. Nije normalno da jedno ljudsko biće bude zatočeno 23, 20, 22 sata samo sa sobom. Da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li zaista mislite da zbog jednog nepopunjenog papira zaslužujete 18 meseci zatočeništva, od toga četiri meseca u samici", kazala je Butina.

Ona je dodala da joj je u svemo pomogla vera u Boga, koji je, kako je rekla, "uvek bio tu", preneo je sinoć Tass.

Butina (30) je uhapšena u Vašingtonu 15. jula 2018, uoči sastanka ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Donalda Trampa u Helsinkiju.

Osuđena je na 18 zatvora pod optužbom da je kao strani agent imala aktivnosti u SAD, a da se pritom prethodno nije u američkom ministarstvu pravde registrovala kao strani agent, u skladu sa zakonima u SAD koji to nalažu.

Moskva je u više navrata od Vašingtona zahtevala njeno puštanje na slobodu, a nakon što joj je zatvorska kazna istekla u oktobru, ona je deportovana u Rusiju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.