Prognoza pada BDP Italije; Salvini: Plač za pomoć

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2020, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prognoza pada BDP Italije; Salvini: "Plač za pomoć"

Italijanski ministar ekonomije Roberto Gvaltijeri izjavio je da vodeće nacionalno privredno udruženje, Konfindustrija, prognozira pad bruto domaćeg proizvoda zemlje od 6,0 odsto u ovoj godini zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa. Lider opozicione italijanske desničarske stranke Liga Mateo Salvini izjavio je da italijanska vlada sluša, ne zahteve opozicije, već "plač za pomoć" koji dolazi iz Italije.

"Nažalost, te procene su realne... istovremeno možemo reći da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (italijanska ekonomija) može krenuti putem snažnog oporavaka", rekao je Gvaltijeri u intervjuu za list "Il Fato Kvotidiano", prenosi Rojters.

Asocijacija italijanske privrede Konfindustrija je objavila juče da će pandemija uzrokovati 2020. godine ozbiljnu recesiju u zemlji.

Ne očekuje se da će vlada u Rimu davati bilo kakvu vlastitu procenu o posledicama korona krize na ionako krhku ekonomiju do kraja aprila, kada je planirano da objavi svoj Dokument o ekonomiji i finansijama (DEF), navodi britanska agencija.

Salvini: Vlada sluša, ne opoziciju već narod

Lider opozicione italijanske desničarske stranke Liga Mateo Salvini izjavio je danas da italijanska vlada sluša, ne zahteve opozicije, već "plač za pomoć" koji dolazi iz Italije.

On je to rekao nakon sastanka s predstavnicima vlade Italije o krizi izazvanoj pandemijom novog korona virusa, prenosi Ansa.

"Nadamo se da ćemo skrenuti pažnju na konkretne probleme, razmišljam o maskama za lice, hipotekama i iznajmljivanju", rekao je Salvini.

Privreda Italije zabeležila rast od 0,3 odsto prošle godine, a vlada je za ovu godinu projektovala rast od 0,6 procenata, pre nego što je koronavirus pogodio zemlju krajem februara.

Šest osoba izvučeno iz urušene zgrade u Alberoni

Šest osoba izvučeno je iz ruševina zgrade koja se srušila danas u Alberoni blizu grada Fođa, na jugu Italije.

Jedna osoba se vodi kao nestala, prenosi Ansa.

Zgrada se srušila usled eksplozije koju je najverovatnije izazvalo curenje gasa, saopštila je italijanska policija.

Gvaltijeri je najavio da će krajem ovog meseca biti odobren novi paket ekonomske pomoći, znatno veći od mera vrednih 25 milijardi evra koje su donete u martu, koji će biti dovoljan za podršku kompanijama i domaćinstvima tokom celog perioda trajanja epidemije.

Dodao je da će paket obuhvatiti dalje davanje državnih garancija kompanijama kojima su potrebna sredstva za likvidnost, zatim isplatu naknada za nezaposlene i pomoć ljudima sa malim primanjima.

Italijanski ministar je takođe rekao da korišćenje sredstva Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM) za borbu protiv krize, u trenutnim uslovima nije opcija i da je, pored intervencija evropskih centralnih banaka, Evropi potrebno da koordinira zajedničku fiskalnu politiku.

"Potrebna su nova rešenja kako bi se obezbedili ravnopravni uslovi i definisala adekvatna raspodela sredstava i odgovorno dejstvovalo", zaključio je Gvaltijeri.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.