Proglašeni najveći zagađivači i zaštitnici prirode

Izvor: Mondo, 24.Apr.2018, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašeni najveći zagađivači i zaštitnici prirode

Priznanje za najveće zaštitnike prirode "Zeleni list" danas je dobilo deset pojedinaca, grupa i organizacija, dok je za najvećeg zagađivača proglašena kompanija "Step trans" iz Novog Sada.

Foto: Mondo/Goran Sivački

Organizatori akcije "Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine" - Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine - naveli su da je novosadskoj kompaniji "Crni list" dodeljen zbog držanja nekoliko desetina puta veće količine opasnog otpada >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << od one za koju su imali dozvolu.

"Zeleni list" su dobiliSavez mesnih zajednica Temska za borbu protiv izgradnje mini hidroelektrana na Staroj planini, Sabahudin Abdagić i Milorad Babić iz Sjenice za organizovanje čišćenja i očuvanje Pešterskog polja, Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije "Josif Pančić" iz Novog Sada za niz uspešnih akcija u zaštiti prirode i životne sredine, Udruženje UGRIP iz Novog Sada za kontinuirane akcije čišćenja barutnih magacina Petrovaradinske tvrđave i Grin fest zbog čijeg je doprinosa Beograd na svetskoj mapi zelenih prestonica.

Priznanje za zaštitnike prirode dobili su iemisija "Znanje-imanje" za dugogodišnje promovisanje zaštite životne sredine i obrazovanje gledalaca, Milivoj Mile Vučanović za izuzetnu posvećenost očuvanju živog sveta Vršačkog brega, Osnovna škola u Visokoj - đačka zadruga "Zvončić" za život i rad u prirodi i za prirodu, Agencija City marketing centar iz Niša za oplemenjivanje naselja "Milka Protić" sađenjem jelki i porodica Vozar za tri decenije bavljenja organskom proizvodnjom povrća.

Specijalna priznanja dobili su ministar zaštite životne sredine Goran Trivan za višedecinijsku posvećenost ekologiji i Miroslav Mihajlović za 40 godina rada u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine u Pokretu gorana Srbije.

Svoje predloge za najzagađivača i najzaštitnike životne sredine podneli su novinari ekoloških rubrika štampanih, elektronskih i internet medija iz Srbije, kao i brojna udruženja, organizacije i pojedinci.

Ova akcija je osmišljena pre 35 godina, sa ciljem podizanja svesti o značaju zaštite životne sredine i predstavlja najstarije ekološko priznanje u Srbiji. Pokrenuli su ga ekološki magazin "Čekajući vetar", Drugi program Radio Beograda i Društvo za čistoću vazduha.

Priznanja su dodeljena u Sremskim Karlovcima.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.