Produženo važenje zdravstvenih knjižica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2011, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produženo važenje zdravstvenih knjižica

BEOGRAD -

Zdravstvene knjižice koje su važile do 31. decembra 2010. godine, do stupanja na snagu izmena Pravilnika o ispravi o zdravstvenom osiguranju, moći će da se overe i na osnovu dokumentacije podnete za prethodnu overu, izjavila je portparol Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Mirosavljević.

Ona je kazala Tanjugu da je najvećem broju osiguranika rok važenja knjižice produžen sa šest na 12 meseci.

To je omogućeno, kako je navela, izmenama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pravilnika o ispravi o zdravstvenom osiguranju i posebnoj ispravi za korišćenje zdravstvene zaštite, koje je Upravni odbor RZZO usvojio 31. decembra prošle godine.

Mirosavljevićeva je navela da bi svima onima koji su imali overene knjižice do stupanja na snagu izmena tog pravilnika trebalo da budu overene ponovo i bez podnošenja novih dokaza o uplati doprinosa za zdravstvo.

"Predloženim izmenama će se omogućiti bolja dostupnost u oblasti ostvarivanja prava iz oblasti zdravstvenog osiguranja, a osiguranicima će olakšati overu uz rasterećenje rada šalterskih službi u filijalama i ispostavama RZZO", kazala je Mirosavljević.

Ona je dodala da će se izmenama stvoriti uslovi za postepeno uvođenje elektronske kartice kao isprave u zdravstvenom osiguranju, koja će imati isključivo elektronsku overu.

Te promene, prema njenim rečima, usmerene su i na stvaranje savremenog elektronskog sistema evidencija zdravstvenog osiguranja koje se primenjuje u EU.

Izmenama Pravilnika, zaposlenima u državnim organima i vojsci kao i članovima njihovih porodica, knjižice će se overavati na dve godine. Isto važi i za zaposlene kod stranog poslodavca, usvojitelje, hranitelje, odnosno staratelje koji odsustvuju sa rada dok dete ne napuni tri godine.

Mirosavljevićeva je rekla da će se poljoprivrednicima knjižice overavati na 12 meseci, dok će zaposleni po ugovoru o delu ili autorskom ugovoru dobiti markicu u zdravstvenoj knjižici za šest meseci, a isto važi i za studente koji su napunili 26 godina života.

Onima kojima zdravstvena knjižica nije bila overena, overiće se ubuduće u skladu sa Procedurom pravilnika o zdravstvenom osiguranju, dodala je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.