Produženi boravak najbolje rešenje

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produženi boravak najbolje rešenje

Beograd -- Deca mlađa od 10 godina će moći da idu sama u školu ili u park, ali su odrasli dužni da vode računa o njihovoj bezbednosti, piše "Politika".

Zakonom o pravima deteta nije predviđeno da deca mlađa od deset godina budu u kućnom pritvoru i da ne smeju sama da izlaze na ulicu, idu u školu ili odlaze u park, a zakonodavac nije imao ideju da roditelje prinudi da dete drže za ruku dok ne napuni 10 godina, objašnjava Tamara Lukšić Orlandić, zamenica zaštitnika građana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za prava deteta.

"Naravno da se neće kazniti roditelj koji je pustio dete da se igra u parku ispred zgrade i koji ga sa balkona posmatra ili je poslao dete u prodavnicu koja se nalazi u ulici. Ne znači da će se pred licem pravde naći roditelji koji nisu sačekali dete posle završetka časova, ali znači da su odrasli dužni da vode računa o bezbednosti – da ga zaštite od saobraćajnih nesreća, zlostavljanja i seksualnog nasilja", kazala je ona.

Iako Zakon o pravima deteta unosi mnoge novine – između ostalog i obavezno srednjoškolsko obrazovanje, zabranu fizičkog kažnjavanja dece i zabranu prisustva dece mlađe od 14 godina u svim mirnim okupljanjima građana, javnost je najburnije reagovala na član zakona u kome se kaže da su roditelji dužni da detetu mlađem od deset godina obezbede stalni nadzor, odnosno da detetu mlađem od 15 godina obezbede punoletnog pratioca posle 23 časa.

Stručnjaci kojima je u opisu posla rad sa decom tvrde da je nemoguće obezbediti stalni nadzor nad detetom koje pohađa niže razrede osnovne škole, jer u mnogim školama ne postoji produženi boravak, pa deca nemaju gde da borave nakon završenih časova. Ako se ima na umu činjenica da sve veći broj dece odrasta uz jednog roditelja, zakonodavac pred njega postavlja nepremostiv problem.

Tamara Lukšić Orlandić kategorično tvrdi da je jedina ideja kojom su se rukovodili pisci ovog zakona – bezbednost dece, a na komentar da u realnosti često ne postoje mehanizmi da se deci obezbedi stalni nadzor, jer se vreme odlaska i dolaska iz škole ne poklapa sa radnim vremenom roditelja. Naša sagovornica kaže da se moraju stvoriti uslovi da dete bude pod nadzorom škole dok se roditelji ne vrate s posla.

"To znači da će sve osnovne škole biti u obavezi da imaju produženi boravak u kome će deca biti dok roditelj ne dođe po njih”, precizna je naša sagovornica.

Tamara Lukšić Orlandić ističe da je ovo tek prednacrt zakona koji je podložan promeni i ističe da je Zakon o pravima deteta – krovni zakon koji ne može da ide u sitnice, dodajući da će pitanje nadzora nad decom regulisati Porodični zakon i Zakon o socijalnoj zaštiti, koji bliže definišu pitanja roditeljske (ne)odgovornosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.