Izvor: S media, 07.Mar.2012, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodavnica menja naziv zbog sličnosti s Brejvikom

Nemačka kompanija za proizvodnju odeće "Tor Stejnar Medijateks", čiji su proizvodi popularni među neonacistima, najavila je da će promeniti naziv jedne od svojih prodavnica - "Brevik" - posle protesta u Nemačkoj zbog sličnosti tog naziva sa imenom norveškog masovnog ubice Andersa Behringa Brejvika.

Kompanija je javno uputila izvinjenje, objašnjavajući da je prodavnica "Brevik", u Hemnicu, na istoku Nemačke, dobila naziv po jednom norveškom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << gradiću, a ne po ozloglašenom Brejviku, koji je prošle godine, zagovarajući rasno podeljeno društvo, ubio 77 ljudi i postao heroj među neonacistima.

Brejvik je nazvao policiju dok je ubijao! (AUDIO)

Norveški masovni ubica danas pred sudom

Brejvik u totalnoj izolaciji jos mesec dana

U saopštenju je napomenuto da je svaka sličnost naziva nenamerna i da se kompanija distancira "od svakog nasilja ili ektremizma", prenele su agencije.

Aktivisti u Hemnicu prefarbali su crvenom bojom izlog prodavnice, koja je otvorena prošle sedmice, a lokalni političari su organizovali demonstracije.

"To je šokantno i neprihvatljivo", izjavila je predstavnica za štampu gradskih vlasti Hemnica, Katja Uleman. "Za nas, kao grad, jasno je: ne želimo takvu prodavnicu."

Kompanija još nije izabrala novi naziv za prodavnicu.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.