Prodaje se slika na kojoj Hitler i Lenjin igraju šah

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaje se slika na kojoj Hitler i Lenjin igraju šah

LONDON - Slika na kojoj Adolf Hitler igra šah sa Vladimirom Iljičem Lenjinom uskoro će se naći na aukcijskoj prodaji.

Autor ove grafike je Hitlerova profesorka crtanja, jevrejka Ema Lovenstram koja je posmatrala igru.

Slika, koja na poleđini ima potpise dvojice diktatora, nastala je 1909. godine u Beču gde je mladi Hitler učio slikarstvo, a Lenjin bio u izgnanstvu.

Navodna partija šaha odigrana je u kući istaknute jevrejske porodice koja je pobegla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pre početak Drugog svetskog rata, ostavljajući kućepazitelju deo svojih stvari, uključujući grafiku i šahovsku tablu koje je njegov čukun unuk sada odlučio da stavi na aukciju s početnom cenom od 40.000 funti.

Pojedini stručnjaci, međutim, sumnjaju u autentičnost slike dovodeći u pitanje identifikaciju Lenjina, smatrajući da je reč o jednom njegovom saradniku.

U vreme kada je slika nastala Hitler je imao 20, a Lenjin 40 godina, a kuća u kojoj su boravili je bila mesto na kome su se razni političari sretali i diskutovali.

Slika "Partija šaha: Lenjin i Hitler - Beč 1909.", na kojoj firer sedi pored prozora ispred belih figura naspram boljševičkog lidera u polusenci, podstiče na razmišljanje o tome šta su dvojica diktatora, koja su doprinela oblikovanju sveta u 20. veku, mogla jedan drugom da kažu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.