Procedura za ogradu na grčko-turskoj granici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2011, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procedura za ogradu na grčko-turskoj granici

ATINA -

Ministarstvo civilne zaštite Grčke objavilo je danas da je pokrenuta procedura za izgradnju ograde od bodljikave žice na grčko-turskoj granici kako bi se smanjio priliv ilegalnih imigranata.

O tom planu priča se već mesecima i Turska se nije izjasnila protiv njega, ali je Evropska komisija izrazila rezerve u januaru kada su grčke vlasti obelodanile da žele da izgrade ogradu ili zid.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Sufinansiran iz evropskog fonda za zaštitu granica", plan će koštati 5,5 miliona evra, a javni poziv će biti raspisan do kraja septembra", izjavila je za AFP inženjer tehničkog odseka tog ministarstva Efstahija Latifi.

Ograda će se sastojati od dve paralelne barijere od bodljikave žice u dužini od po 10,3 kilometara i visini između 2,5 i tri metra i biće izgrađena na graničnoj liniji blizu prelaza Kastanijas, koji najviše koriste imigranti da bi prešli reku Evros između Grčke i Turske, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kopnena granica između Grčke i Turske proteže se na oko 150 kilometara i postala je glavna kapija za ulazak ilegalnih imigranata u EU. Tuda uđe gotovo polovina otkrivenih ilegalnih imigranata.

Nakon društvenih revolucija u Severnoj Africi, neke evropske zemlje su se založile za pooštravanje mera protiv imigracije.

Grčki dnevnik Ta nea obelodanio je pre nedelju dana da je u Grčkoj u toku izgradnja jarka dužine 120 kilometara blizu reke Evros za zaštitu regiona od izlivanja vode, ali i od priliva ilegalnih imigranata.

Kako je tada objasnio anonimni izvor iz ministarstva odbrane Grčke, koje sprovodi taj projekat, jarak će služiti za navodnjavanje i isušivanje područja u unutrašnjosti zemlje, a borba protiv ilegalne imigracije mogla bi da bude sporedna funkcija tog projekta.

Odluka o kopanju doneta je nakon studije Univerziteta u Solunu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bodljikavom žicom protiv ilegalaca

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Avg.2011

ATINA - Ministarstvo civilne zaštite Grčke pokrenulo je proceduru za izgradnju ograde od bodljikave žice na grčko-turskoj granici zbog ilegalnih imigranata.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Grčka diže ogradu od bodljikave žice prema Turskoj

Izvor: Blic, 05.Avg.2011

ATINA - Grčka će podići ogradu od bodljikave žice, dugu više od 10 kilometara, na granici prema Turskoj da bi sprečila ulazak ilegalnih imigranata, saopštilo je danas Ministarstvo za zaštitu građana...Ograda, o kojoj se diskutuje nekoliko meseci, biće izgrađena uz pomoć 5,5 miliona evra iz...

Nastavak na Blic...

Bodljikava žica prema Turskoj

Izvor: RTS, 06.Avg.2011, 08:59

Grčka će prema Turskoj podići ogradu od bodljikave žice, da bi sprečila priliv imigranata. Ograda će biti dvostruka, visoka do tri metra, a podizanje će se finansirati iz fondova EU...Na granici prema Turskoj, Grčka će podići ogradu od bodljikave žice, dugu više od 10 kilometara da bi sprečila...

Nastavak na RTS...

Turska poziva Grčku na saradnju oko imigranata

Izvor: Blic, 06.Avg.2011

ANKARA - Ankara je pozvala Atinu da zajednički rešavaju problem imigranata i ocenila da je odluka Grčke da podigne ogradu na granici prema Turskoj samo "gašenje požara" u rešavanju tog problema...Grčka treba, kako bi se postiglo efikasnije rešenje, da poveća saradnju sa Turskom u borbi protiv...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.