Problem: Kineski policajci ili kineski sistem nadzora?

Izvor: B92, 19.Sep.2019, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem: Kineski policajci ili kineski sistem nadzora?

Zajedničke patrole srpskih i kineskih policajaca izazvale su brojne reakcije, kako među građanima, tako i među domaćim, ali i američkim analitičarima.

Američki analitičar Kurt Basiner, iz međunarodne organizacije Savet za politiku demokratizacije, kaže za Glas Amerike da ne vidi konkretnu korist ili svrhu od formiranja zajedničkih patrola srpske i kineske policije, odnosno od takvog vida saradnje Srbije i Kine.

On dodaje da mu nije jasno kakav tačno signal >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasti Srbije žele da pošalju formiranjem tih zajedničkih patrola.

Sa druge strane, Vladimir Cvetković sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu, kaže da međunarodne policijske patrole predstavljaju uobičajenu međunarodnu policijsku saradnju koja je potrebna kako bi se unapredili kapaciteti za postupanje policijskih službenika prema stranim državljanima, dok politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je neobično da su iz SAD došle kritike i napadi zbog toga.

Basiner kaže da mu to deluje “potpuno nadrealno” i podseća da je Srbija kandidat za člansto u EU, koja predstavlja zajednicu demokratskih država, dok Kina, kako kaže, ne pripada toj grupi.

I dok Cvetković smatra da "naši policajci, pre svega, ne poznaju mentalitet kineskih državljana, njihove kulturološke navike, ponašanje" i da je "svaki vid međunarodne policijske saradnje je značajan za unapređenje bezbednosti", Basiner kaže da mu ideja da su kineski policajci tu da olakšaju boravak kineskim turistima ne deluje ubedljivo, jer kaže da nikad nije čuo za slučaj da kineski turisti nisu bili u mogućnosti da se snađu.

Na pitanje da li postoji veza između zajedničkih patrola i kineskog sistema nadzora postavljenog u Srbiji, Basiner kaže da bi bilo “izrazito neobično kada te dve stvari ne bi bile povezane” i dodaje da u sektoru nadzora Srbija i Kina sarađuju najmanje četiri godine, dodaje i da su odredbe sporazuma prema kojem će kineski policajci boraviti i raditi u Srbiji nepoznate, a za njega je sporan “način na koji Kina koristi tehnologiju u svrhe nadzora”

Anđelković, sa druge strane, dodaje da se takve kamere nalaze i u centru Londona.

"Srbija je napadnuta zbog saradnje sa kineskim Huavejom, a kamere te kompanije postavljene i u centru Londona i koriste ih tamošnje bezbednosne snage. Sada im smeta što su te kamere postavljene u Srbiji", rekao je Anđelković.

"Smešno i maliciozno je da im to smeta u slučaju Srbije", zaključuje Anđelković za Tanjugu.

Ističe i da Srbija ima zajedničke patrole tokom turističke sezone sa Hrvatskom i Grčkom u koje odlazi veliki broj naših ljudi.

MUP je povodom, kako su ocenili, zlonamernih spekulacija, saopštio da kineski policajci u Srbiji neće primenjivati policijska ovlašćenja i navode da oni nisu opremljeni sredstvima prinude.

"Šest kineskih policijskih službenika u zajedničkim patrolama sa srpskim policajcima u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu pomagaće srpskim policajcima u komunikaciji sa kineskim državljanima koji borave u Srbiji, kao i svojim sunarodnicima u komunikaciji sa našim državnim organima", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.