Prkos Zapadu; Iranski vrhovni vođa najavio pojačavanje nuklearnog programa

Izvor: B92, 17.Feb.2022, 16:16

Prkos Zapadu; Iranski vrhovni vođa najavio pojačavanje nuklearnog programa

Iranski vrhovni vođa obećao je danas da će njegova država pojačati razvoj svog civilnog nuklearnog programa.

Ova najava dolazi u trenutku dok velike svetske sile nastavljaju pregovore u Beču o oživljavanju ;nuklearnog sporazuma sa Teheranom iz 2015. godine.

Ajatolah Ali Hamnei je u televizijskom obraćanju ukazao na važnost nuklearne energije za Iran i ponovio da nije zainteresovan za proizvodnju nuklearnog oružja.

"Neprijatelji povlače okrutne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poteze zbog pitanja naše nuklearne energije, uvode sankcije zbog nuklearne energije za koju znaju da će biti korišćena u mirnodopske svrhe. Oni ne žele da Iran postigne ovaj veliki i značajan napredak", rekao je Hamnei.

Sporazumom iz 2015. godine Teheran je pristao da ograniči nuklearni program u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Bivši predsednik SAD Tramp je 2018. godine, posle napuštanja sporazuma, ponovo uveo oštre sankcije Iranu.

Glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Bageri Kani objavio je sinoć na svom Tviter nalogu da je sporazum "bliži nego ikad".

Međutim, razgovori su više puta bili u zastoju poslednjih meseci jer iranski pregovarači postavljaju čvrste zahteve koji ne odgovaraju zapadnim diplomatama.

Hamnei, koji se do sada nije oglašavao o tekućim pregovorima, rekao je da su tvrdnje da Iran pokušava da napravi bombu "gluposti" kojima se pokušava da se Iranu oduzme njegovo legitimno pravo na nuklearnu energiju.

"Ako ne nastavimo sa miroljubivom nuklearnom energijom danas, sutra će biti kasno", rekao je on.

Teheran je iako tvrdi da je njegov nuklearni program miroljubiv na napuštanje sporazuma SAD odgovorio povećanjem nivoa čistoće uranijuma koji obogaćuje i skladišti, čime krši sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.