Priznanje valjevskim dobrovoljnim davaocima krvi

Izvor: RTS, 09.Jan.2020, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznanje valjevskim dobrovoljnim davaocima krvi

Valjevo se već dugo prepoznaje po dobrovoljnom davalaštvu krvi, a to je potvrđeno i rezultatima ostvarenim u prošloj godini. Crveni krst nagrađen je još jednim priznanjem, Srebrnom plaketom.
Dobrovoljni davaoci i Crveni krst u Valjevu mogu se pohvaliti svojim radom i u prošloj godini. Za prikupljeni broj jedinica krvi u letnjoj kampanji, nagrađeni su srebrnom plaketom. Sa 3.600 jedinica krvi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u odnosu na broj stanovnika, dobrovoljno davalaštvo u Valjevu je među najboljima u Srbiji.

"Mi smo upravo završili jednu od najuspešnijih godina u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u Valjevu. Mi smo prezadovoljni jer smo učinili sve da svoje aktivnosti prilagodimo novom zakonu i tranfuzionoj medicini koji je stupio na snagu 1. januara 2019. godine. I tu smo uspeli da napravimo spregu između kvaliteta i kvantiteta", kaže Miroslav Đukić, sekretar Crvenog krsta u Valjevu.

Prostorije Crvenog krsta u Valjevu postale su centar za prikupljanje krvi. Od 72 akcije u prošloj godini, pedeset jedna je organizovana u Crvenom krstu.
"Prošle godine sam dala tri puta dobrovoljno krv, pošto žene mogu da daju na svaka četiri meseca. I sva tri puta sam ovde dolazila da dam krv", ističe Sanja Atanasković iz Valjeva.
"Od momenta kada je to krenulo ovde, svakog utorka, ovde ljudi daju krv. Ja sam prošle godine dao dva puta. Od ove godine davaću tri puta, kako planiram. Malo se čeka, ali ništa strašno", kaže Dragan Krunić iz Valjeva.
Dobrovoljni davaoci krvi u Valjevu i pet opština Kolubarskog okruga, prikupili su oko pet i po hiljada jedinica krvi u prošloj godini. To je duplo više od potreba valjevske bolnice. Ali se te količine krvi raspoređuju tamo gde su najpotrebnije na području čitave Srbije. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.