Privatno obezbeđenje, javni problem

Izvor: RTS, 10.Jun.2010, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatno obezbeđenje, javni problem

Poblem nedostatka kontrole sektora privatnog obezbeđenja ponovo aktuelizovan nakon jučerašnjeg sukoba dva obezbeđenja u Beogradu. U Srpskom udruženju za privatnu bezbednost kažu da nadležni nemaju sluha za njihovu molbu da se taj sektor sistemski sredi.

Posle jučerašnje saobraćajne nezgode vozila Predraga Rankovića Peconija i Ljubiše Buhe Čumeta, i vatre koju je otvorio jedan od pripadnika privatnog obezbeđenja, ponovo je aktuelizovan problem nesređenosti i nedostatka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kontrole sektora privatnog obezbeđenja.

Postavlja se pitanje da li se radilo o slučajnom susretu ili neraščišćenim računima.

Posle naizgled blagog okrznuća vozila, i svađe koja je zatim usledila, pripadnici privatnog obezbeđenja Predraga Rankovića, usred dana, nedaleko od Opštine Novi Beograd, pucali su na drugo vozilo koje je učestvovalo u udesu, u kojem su bili Ljubiša Buha i obezbeđenje koje mu je dodelila država.

"Duže vremena je poznato kako se ugledni zemunski biznismeni iz Kluba privrednika Zemun, razračunavaju i kako se obračunavaju. Oni su i poznati po tome što lako i brzo vade oružje", rekao je advokat Božo Prelević.

Prelević je istakao da je na svu sreću došao značajan broj policajaca koji su sprečili drugačiji obračun ili krvaviji obračun.

"Ne mogu da zamislim kakve bi sve posledice bile da se radilo o običnim ljudima koji su okrznuli njihova kola", neveo je Prelević. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a direktor policije Milorad Veljović rekao je da će donošenje zakona o fizičkom i tehničkom obezbeđenju koje je u postupku rešiti problem privatnog obezbeđenja.

"Incident koji se dogodio juče, ne mora da znači da je slučajan. Takve stvari nemaju opravdanje. Dok se ne donese zakon, imaćemo problem gde aktivni pripadnici policije i vojske posle radnog vremena idu da obezbeđuju takva lica", rekao je Veljović.

U Srpskom udruženju za privatnu bezbednost kažu da nadležni u zemlji nemaju sluha za njihovu molbu da se konačno sistemski sredi taj sektor, podsećajući da mnogi pripadnici privatnog obezbeđenja olako potežu oružje, a da ih policija nedovoljno kontroliše.

"Već punih devet godina prizivamo dozivamo, planiramo i predlažemo MUP-u. Pokušavamo da napravimo kontakt sa MUP-om sugerišući koliko je ozbiljan problem, problem neregulisane privatne bezbednosti u Srbiji", rekao je kriminolog Dušan Davidović.

Zahvaljujući reagovanju policijskog obezbeđenja Ljubiše Buhe, jučerašnji incident završio se bez posledica. Podsetimo, obezbeđenje mu je dodeljeno nakon što je u Specijalnom sudu dobio status svedoka-saradnika u postupcima za ubistvo Zorana Đinđića i druge zločine zemunskog klana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.