Privatnici opet traže poskupljenje prevoza

Izvor: Blic, 30.Maj.2011, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatnici opet traže poskupljenje prevoza

Privatni prevoznici, koji imaju oko 30 odsto vozila u gradskom prevozu, traže povećanje cene njihovih usluga za šest odsto. Sa zahtevom su se obratili gradonačelniku Draganu Đilasu, tražeći sastanak s njim, a najavljuju i da bi, ako ne dođe do povećanja cene, mogli da odustanu od nabavke novih vozila.

Beograđane svakog dana prevozi oko 400 autobusa, što čini značajan deo autobuskog sistema prevoza putnika, a ta vozila su u vlasništvu devet preduzeća. Od devet prevoznika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sedam je potpisalo zahtev za poskupljenje.

- Prošle godine rečeno nam je da počnemo polako s nabavkom novih, klimatizovanih vozila, što su mnogi od nas i uradili. Međutim, sada su svi parametri našeg poslovanja povećani, pa smo primorani da tražimo poskupljenje jer radimo i živimo na ivici egzistencije. Daleko smo od dalje kupovine klimatizovanih vozila. Čak i rate koje sad plaćamo za ta vozila postaju previsoke - priča izvor „Blica”.

Još polovinom januara podnet je prvi zahtev za povećanje cene rada po kilometru (što ne utiče na cenu karte za građane), a koje je traženo usled drastičnog povećanja cene goriva, bruto zarada i drugih parametara.

- Tom zahtevu je u minimalnoj meri udovoljeno, ali i dalje radimo s gubitkom. Polovinom aprila ponovo smo podneli zahtev za povećanje cene rada i nismo dobili odgovor - pričaju privatnici, koji se žale i na neredovno isplaćivanje sredstava koja im dotira GSP.

U Direkciji za javni prevoz kažu da će zahtev razmatrati danas.

- U zavisnosti od toga koliko su se određeni parametri promenili, donećemo i odluku da li će se i koliko povećati cena rada - objašnjavaju u Direkciji.

Vozila s klimom - veća zarada

Od početka godine privatni prevoznici su nabavili ukupno 81 novo klimatizovano vozilo, koliko ih je uključeno u saobraćaj. Ipak, u Direkciji za javni prevoz ističu da privatnici nisu u obavezi da kupuju ovakva vozila, ali da to ipak donosi određene privilegije.

- Na osnovu potpisanog ugovora definisano je da se cena rada novih vozila sa fabrički ugrađenim klima-uređajima plaća po većoj tarifi u odnosu na nova vozila bez klima-uređaja - kažu u Direkciji za javni prevoz.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Privatnici traže skuplji prevoz

Izvor: B92, 30.Maj.2011

Beograd -- Privatni prevoznici, koji imaju oko 30 odsto vozila u gradskom prevozu, traže povećanje cene njihovih usluga za šest odsto...Sa zahtevom su se obratili gradonačelniku Draganu Đilasu, tražeći sastanak s njim, a najavljuju i da bi, ako ne dođe do povećanja cene, mogli da odustanu od...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.