Izvor: B92, 07.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvor osumnjičenom za zločine

Sarajevo -- Odeljenje za ratne zločine Suda BiH odredilo pritvor Šefiku Aliću osumnjičenom za ratne zločine nad zarobljenim pripadnicima VRS.

U predlogu za određivanje pritvora, Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da je Alić počinio ratni zločin nad zarobljenim pripadnicima VRS.

Alić se tereti da kao pomoćnik komadanta za bezbednost bataljona "Hamza" nije preduzeo sve opravdane i potrebne mere radi sprečavanja podređenih da ubiju četiri zarobljena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripadnika VRS niti je preduzeo bilo kakve mere da počinilac tog dela bude kažnjen.

Prema navodima Tužilaštva, Alić je bio lično prisutan prilikom zarobljavanja i ispitivanja tih osoba.

Sud je u rešenju naveo da na osnovu podnesenog dokaznog materijala postoji osnovana sumnja da je Alić počinio krivično delo ratnog

zločina nad zarobljenicima i odredio mu pritvor.

Šefik Alić je za vreme rata u BiH bio komandant jedinice "Hamza" pri 505. bužimskoj brigadi Petog korupsa Armije BiH.

Istraga protiv njega i ostalih pripadnika tog korpusa pokrenuta je nakon što su lokalni mediji objavili amaterske video snimke iz 1995, na kojima se vidi zlostavljanje zarobljenika srpske nacionalnosti.

Akcija je vođena za vreme vojne operacije "Oluja" u kojoj su zajedno učestvovale Armija BiH i Hrvatska Vojska.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.