Pritisak SAD na Srbiju zbog slučaja Kovačević

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritisak SAD na Srbiju zbog "slučaja Kovačević"

BEOGRAD - Srpski student Miladin Kovačević, koji je u SAD pretukao kolegu Amerikanca, a potom pobegao u Srbiju, sastaće se početkom naredne sedmice sa predstavnicima Ministarstva pravde Srbije i Pravnog odeljenja Ambasade SAD u Beogradu, piše beogradski dnevnik "Blic".

Izvor lista blizak Ministarstvu pravde Srbije navodi da predstavnici Ambasade SAD nastoje da ubede Kovačevića da se dobrovoljno vrati u SAD, jer znaju da nema pravnog osnova za njegovo izručenje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Istovremeno, SAD vrše i snažan pritisak na vlasti u Beogradu da po svaku cijenu privole Kovačevića da ode u SAD, kako bi mu se tamo sudilo", ističe isti izvor.

Kovačevićev branilac, beogradski advokat Veselin Cerović rekao je da ne zna ništa o sastanku niti ga je neko obavestio da njegov klijent "treba da se sretne i razgovara sa ljudima iz američke Ambasade".

Kovačević je optužen da je u SAD teško povredio svog kolegu sa koledža u Binghemtonu, američkog državljanina Brajana Štajnhauera, koji se nalazi u komi. "Slučaj Kovačević" počeo je u diskoteci u Bingamtonu, u američkoj državi NJujork, u noći između 3. i 4. maja, kada je na podijumu za igru Štajnhauer uznemiravao studentkinju Melisu Kartahenu.

Na gest reagovao je prvo Melisin mladić Sanel Softić, državljanin BiH, a zatim i njegov drug Miladin Kovačević. Posle verbalnog sukoba, došlo je do fizičkog obračuna, a Brajan je završio u bolnici i od tada je u komi. Policija je zatim uhapsila Softića, Kovačevića i njihovog prijatelja Edina Džubura, takođe državljanina BiH, koji su se na slobodi našli posle polaganja kaucije, ali su ponovo pritvoreni.

Kovačević je oslobođen uz kauciju od 100.000 dolara, a sud je tada odlučio da mu oduzme pasoš kako bi ga sprečio da napusti zemlju.

Vicekonzul Igor Milošević izdao je Kovačeviću privremenu putnu ispravu, čime mu je omogućio da se vrati u Srbiju.

Američki senatori Hilari Rodam Klinton, Čarls Šumer i Moris Hinči zatražili su od američkog državnog sekretara Kondolize Rajs da izvrši pritisak na Srbiju da pomogne u pronalaženju Kovačevića i da ga isporuči nazad u SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.