Pristupne besede novih akademika

Izvor: RTS, 21.Maj.2013, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pristupne besede novih akademika

Novi redovni članovi Srpske akademije nauka i umetnosti će, na skupu koji traje do 23. maja, održati pristupne besede. Akademici su u redovnom članstvu od 1. novembra prošle godine.

Na četvorodnevnom skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, koji traje do 23. maja, novi redovni članovi te institucije održaće pristupne besede. Akademici su u redovnom članstvu od 1. novembra prošle godine.

Pristupne besede do sada su održali novoizabrani akademici odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za matematiku, fiziku i geo-nauke, odeljenjaaa tehničkih, hemijkih i bioloških, i medicinskih nauka.

Akademik Gradimir Milovanović iz Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke kaže da mu je pristupna beseda priznanje za ukupan naučnoistraživački rad koji traje 40 godina.

"Ja se bavim oblašću numeričke matematike i teorijom aproksimacije, za širu publiku to je kompjuterska matematika", kaže Milovanović.

Njegov kolega iz istog odeljenja Milan Damnjanović bavi se simetrijom u fizici kroz jednodimenzionalni sistem.

"To je povezano. To je jedan sastavni deo onoga što se danas zove nanonauka, nanofizika", kaže Damnjanović.

Među novoizabranim akademicima su biolozi i lekari.

"Taj posao sam pre svega voleo i opredelio sam se za botaniku, ekologiju i fitogeografiju. Kad nešto volite onda nije teško, ali sam mnogo radio. Ja sam radoholik, kako kažu", kaže akademik Vladimir Stevanović iz Odeljenja hemijskih i bioloških nauka.

Akademik Predrag Peško Odeljenje medicinskih nauka kaže da je najveći trenutak za jednog lekara, profesora univerziteta, uopšte nekoga ko je težio ka naučnoj misli, da postane redovni član SANU.

"Kad sam upisao Medicinski fakultet mislio sam da li ću ga ikada završiti i biti lekar, a došlo se na tom putu da sam postao i redovan član. Za mene je to stalno preispitivanje da li sam to zaslužio, normalno i sigurno velika obaveza za buduće godine života da opravdam poverenje koje su mi dali", kaže akademik Predrag Peško.

Do 23. maja, besediće novoizabrani redovni članovi odeljenja društvenih i istorijskih nauka, odeljenja jezika i književnosti i odeljenja likovne i muzičke umetnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.