Priština mora da poštuje pravila

Izvor: RTS, 19.Mar.2013, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština mora da poštuje pravila

Srbija se učinila mnogo ustupaka i pozitivnih signala, ali međunarodni zvaničnici bi trebalo da raščiste da li Priština može bezuslovno da insistira na pojedinim rešenjima, kaže generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović.

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je da dijalog o Kosovu i Metohiji nije u krizi i da je Srbija učinila mnogo ustupaka i pozitivnih signala, ali da bi međunarodni zvaničnici, koji obilaze Srbiju i Prištinu, trebalo definitivno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da raščiste da li Priština može bezuslovno da insistira na pojedinim rešenjima.

Veljko Odalović kaže da Vlada Srbije funkcioniše i da apsolutno nema nikakvih unutrašnjih problema.

Odalović je rekao da je Vlada formirana, ne po bilo čijem diktatu i ne na silu, nego tako što su koalicioni partneri prepoznali zajednički interes, program i ciljeve i formirali vladu i većinu.

"Ukoliko se eventualno razgovara o bilo čemu što bi se zvalo rekonstrukcijom, opet to će biti u sasvim otvorenom razgovoru, konkretno i bez ikakvih trzavica i problema, jer mi tu nemamo nijedan nesporazum", rekao je Odalović.

Na pitanje da li očekuje rekonstrukciju Vlade, Odalović je odgovorio da ne očekuje.

Zvaničnici bi trebalo da raščiste da li Priština može da ne čini nikakve ustupke ili će i ona morati da prihvati realnosti na terenu, da se opredeli u pogledu zajednice srpskih opština, severa Kosova, statusa Srba južno od Ibra u pet ili šest opština u kojima Srbi čine apsolutnu većinu, rekao je Odalović za RTS.

"To su sva pitanja, koja su što se tiče Srbije, stavljena na sto sa predloženim rešenjima, sa temama koje se na najtransparentniji način predstavljene i evropskim zvaničnicima i Prištini", rekao je Odalović.

On je naglasio da "od Prištine ne tražimo nikakvu milostinju" i da Priština ne treba da učini ono što nije obavezna, ali da nije učinila ništa na zaštiti elementarnih ljudskih prava, manastira i crkava.

Odalović je podsetio da je obeleženo devet godina od pogroma marta 2004. godine koji se po drugi put, posle 1999. godine, dogodio pod punim mandatom međunarodne misije na Kosovu i Metohiji i da odgovornost snose i EU i prištinske institucije.

Problem je u onima koji podržavaju Prištinu u proglašenju jednostrane nezavisnosti, rekao je Odalović i dodao da bi Prištini trebalo da bude saopšteno da mora da poštuje pravila i standarde.

Prema njegovim rečima, ako je uslov Srbiji da prihvati sve ono što Priština postavila kao svoje uslove, "onda imamo nemoguću misiju, onda je problem nerešiv".

Odalović je rekao da je je pitanje imovine i vlasničkih prava Srba i države Srbije na prostoru Kosovu i Metoije jedan od važnih segmenata budućnosti i opstanka Srba i prisustva Srbije na toj teritoriji.

Odalović je istakao da bi u zajednici srpskih opština bilo 10 opština i da je važno da na teritoriji tih opština u kojima žive Srbi upravljaju ljudi koji tu žive na takav način da to ne bude na štetu Srba i Srbije. Dodao je i da od upravljanja srpskom imovinom zavisi čitav sever Kosova i Metohije.

On je rekao da na Šari, odnosno Brezovici, u opštini Štrpce živi 12.000 Srba, a u toj opštini se nalazi ski centar.

Odalović je rekao da je dobro što se predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao u Rimu sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, jer su SAD ključni faktor pritiska na Prištinu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Vlada funkcioniše bez unutrašnjih problema"

Izvor: Akter, 19.Mar.2013

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da Vlada Srbije funkcioniše i da apsolutno nema nikakvih unutrašnjih problema

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.