Priština i Beograd kao nekada Češka i Slovačka

Izvor: B92, 10.Nov.2015, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Priština i Beograd kao nekada Češka i Slovačka"

Slovačka je glasala protiv prijema Kosova u Unesko jer svet od Prištine i Beograda očekuje da takvi predlozi budu deo uzajamnog dogovora.

To je rekao šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, uz napomenu da Priština i Beograd treba da se ponašaju kao svojevremeno Češka i Slovačka.

"Želimo da to partneri (Kosovo i Srbija) tumače kao svojevrsnu poruku da međunarodna zajednica očekuje od njih da takve predloge podnose na osnovu uzajamnog dogovora i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uz uzajamnu saglasnost, onako kako su to svojevremeno činile Češka i Slovačka", kazao je Lajčak tokom posete Bosni i Hercegovini slovačkoj agenciji TASR.

Slovački ministar upozorio je da komplikovana i osetljiva pitanja moraju da se rešavaju u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

"Naš interes je da dijalog jačamo. Jedan od razloga zašto smo zauzeli negativan stav jeste to da ta tema nije bila predmet dijaloga i plašimo se da bi mogla da ga pogorša", rekao je Lajčak.

To što je Slovačka bila među zemljama koje su u ponedeljak glasale protiv prijema Kosova u Unesko, prema rečima Lajčaka, u skladu je sa stavom Slovačke o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ali nije neprijateljski stav prema Kosovu

"Slovačka je podržavala ili, u najmanju ruku, nije kočila integraciju. Istovremeno govorimo o važnoj ulozi dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Lajčak.

Kosovo nije primljeno u Unesko, na glasanju su od 142 članice 92 glasale za, dok ih je 50 bilo protiv, a uzdržanih je bilo 29.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.