Principijelna podrška Egipta

Izvor: RTS, 14.Feb.2010, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Principijelna podrška Egipta

Između Srbije i Egipta ne postoji nijedno otvoreno pitanje, a odnosi dve zemlje su odnosi prijateljstva, bliskosti i saradnje, izjavio ministar Vuk Jeremić posle sastanka sa egipatskim kolegom Ahmedom Abdulom Geitom. Predsednik Tadić zahvalio na odluci Egipta da ne prizna nezavisnost Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić zahvalio je ministru spoljnih poslova Egipta Ahmedu Abduli Geitu na odluci te države da ne prizna nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova. Geit je uručio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Tadiću pismenu poruku šefa egipatske države Hosnija Mubaraka i zahvalio na podršci koju Beograd pruža Kairu u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama. 

Tokom zvanične posete Beogradu, egipatski šef diplomatije razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Zajednički je ocenjeno da dve zemlje imaju dobre i prijateljske odnose. 

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam prvi egipatski ministar spoljnih poslova koji je došao u posetu Srbiji. Naše dve zemlje imaju dugu istoriju diplomatskih odnosa koji su uvek bili dobri", rekao je Gejt na konferenciji za novinare u Beogradu posle razgovora sa Jeremićem.

Ministar Jeremić je izrazio zahvalnost egipatskom kolegi na principijelnoj podršci Srbiji u vezi sa stavom prema Kosovu, u kako je ocenio, jednom od najtežih trenutaka u srpskoj istoriji.

Egipat se protivi nastojanjima nekih zemalja da se pitanje Kosova predstavi kao versko pitanje i zahtevima da se podrži jednostrano proglašena nezavisnost južne srpske pokrajine. Kosovo je političko pitanje i etnički motivisan pokušaj secesije, smatra Kairo.

"Povodom pitanja Kosova rukovodimo se međunarodnim pravom, jer se samo tako jedna zemlja štiti od nelegalnih ponašanja. Nismo usamljeni u tome, Alžir i Libija dele naš stav da pitanje Kosova uopšte nije versko", rekao je Geit.

Jeremić je naveo da je potpisan i ugovor o saradnji diplomatskih akademija dveju zemalja, kao i da je bilo reči o zajedničkom obeležavanja 50. godišnjice od prve konferencije Pokreta nesvrstanih koja je 1961. održana u Beogradu.

Šef srpske diplomatije je rekao da Srbija i Egipat nemaju nijedno otvoreno nerešeno pitanje i dodao da je sa sa Gejtom razgovarao o produbljivanju saradnje u svim oblastima.

Dvojica ministara razgovarala su i o situaciji na Bliskom istoku, izraelsko-palestinskom problemu, kao i o situaciji u Sudanu.

Srbija ceni stav Egipta

U razgovoru sa ministrom Geitom, premijer Mirko Cvetković naglasio je da Srbija veoma ceni principijelan stav Egipta u odbrani načela međunarodnog prava o Kosovu i Metohiji, kao i učešće Egipta u postupku utvrđivanja legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Cvetković je istakao da ova poseta predstavlja potvrdu izuzetnih bilateralnih odnosa i tradicionalnog prijateljstva Srbije i Egipta.

"Veoma cenimo principijelan stav Egipta u odbrani načela međunarodnog prava po pitanju Kosova i Metohije, kao i učešće Egipta u postupku utvrđivanja legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", rekao je premijer.

Tokom sastanka je konstatovano da je neophodno poboljšati ekonomsku saradnju jer za to postoji veliki potencijal kako u pogledu povećanja obima spoljnotrgovinske razmene, tako i na planu investiconih ulaganja.

Istaknuto je takođe da je od izuzetnog značaja predstojeća poseta istaknutih egipatskih privrednika Srbiji koja je zakazana za 25. februar.

O parlamentrnoj sardnji dve zemlje Ahmed Abdul Geit razovarao je sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.