Prijem povodom Dana nezavisnosti Makedonije

Izvor: RTS, 08.Sep.2014, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem povodom Dana nezavisnosti Makedonije

Odnosi sa susednom i prijateljskom Srbijom zauzimaju visoko mesto na "međunarodnoj agendi" Skoplja, rekla je makedonska ambasadorka Vera Jovanovska-Tipko na prijemu povodom Dana nezavisnosti te zemlje.

Ambasadorka Makedonije u Beogradu Vera Jovanovska-Tipko priredila je večeras, povodom Dana nezavisnosti te zemlje, prijem kojem je, među ostalim zvanicama, prisustvovala i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

"Makedonija nastavlja da korača napred verujući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u svoje potencijale, ali i u potencijale dobrih odnosa sa ostalim državama, a naročito sa susedima, kao i u njihovo intenziviranje i jačanje međusobnog poverenja", rekla je makedonska ambasadorka obraćajući se brojnim gostima.

Ona je naglasila da odnosi sa susednom i prijateljskom Srbijom zauzimaju visoko mesto na "međunarodnoj agendi" Skoplja, kao i njihovo kontinuirano unapređenje kroz politički dijalog na najvišem nivou, te razvijanje trgovinske saradnje, zajedničke infrastrukturne projekte i saradnje u turizmu, kulturi, obrazovanju...

Jovanovska-Tipko je u izjavi Tanjugu ocenila da između Srbije i Makedonije postoje "odlični bilateralni i prijateljski odnosi".

"Mi smo susedne zemlje i ne postoji nijedno otvoreno pitanje između nas. Mi moramo da sarađujemo i gradimo uzajamno poverenje", objasnila je ambasadorka.

Prema njenim rečima, bitno je za obe države da se odnosi razvijaju u duhu dobrosusedskih odnosa, što je značajno ne samo za Srbiju i Makedoniju, već i za ceo region.

"To nam je prioritet", istakla je Jovanovska-Tipko i dodala da dve zemlje imaju puno potencijala za jačanje ekonomske saradnje.

Kako je navela, i za nas i za Srbiju je izuzetno značajno da se unapredi ekonomska saradnja, ističući da se u tom smislu postojano vodi dijalog na relaciji Beograd-Skoplje.

Ona je objasnila da je u tom pogledu planirano potpisivanje ugovora o ekonomskoj saradnji što bi dalje vodilo otvaranju Mešovitog komiteta i radnih grupa za ekonomsku saradnju, a zatim i potpisivanju Memoranduma o nastupu na trećim tržištima.

"Makedonija i Srbija imaju puno potencijala za razvijanje ekonomske saradnje, ali isto tako i nove mogućnosti koje su tek na putu unapređenja", zaključila je Jovanovska-Tipko.

Prijemu u hotelu "Kraun Plaza" prisustvovale su brojne zvanice, među kojima strane diplomate u Beogradu, kao i predstavnici političkog, kulturnog i javnog života u našoj zemlji.

Prisutni su mogli da uživaju u pesmama Zafira i Vasila Hadžimanova, kao i u nastupu operske pevačice Jadranke Jovanović koja je izvela srpsku i makedonsku himnu.

Makedonija je 8. septembra 1991. godine organizovala referendum na kojem je više od 95 odsto glasalo za nezavisnost i otcepljenje od bivše SFRJ.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasadorka: Odnosi Srbije i Makedonije odlični

Izvor: Blic, 08.Sep.2014

Ambasadorka Makedonije u Beogradu Vera Jovanovska-Tipko priredila je večeras, povodom Dana nezavisnosti te zemlje, prijem kojem je, među ostalim zvanicama, prisustvovala i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković..."Makedonija nastavlja da korača napred verujući u svoje potencijale, ali i u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.