Prihvatni centar za izbeglice do zime

Izvor: Mondo, 06.Sep.2015, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvatni centar za izbeglice do zime

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je izbeglice sa Bliskog istoka u parku kod autobuske stanice.

Foto: Tanjug, Zoran Žestić

On je najavio da će do zime biti završen prihvatni centar za migrante, a da će lokacija biti određena sledeće sedmice.

Siniša Mali ukazuje da trenutno postoje dve ili tri lokacije koje su ušle u uži izbor, kao i da Grad zajedno sa MUP-om i Ministarstvom za rad radi na analizi sve tri lokacije.

"U >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << narednih nekoliko dana imaćemo konačno rešenje i izbor lokacije kako bi što pre krenuli u izgradnju. Onda će i ovi migranti koji su ovde ići u prihvatni centar koji će biti van centra grada", kaže Mali.

Za neku od te tri lokacije, kako kaže, postoji objekat koji može da bude adaptiran, za neke lokacije ne postoje objekti i treba ih izgraditi.

"Radi se o montažnim objektima. Grad će vrlo brzo izdati sve potrebne dozvole i saglasnosti kad se donese odluka o lokaciji. U sledeća dva meseca to mora da se završi. Do zime i u tom roku će to biti završeno", navodi gradonačelnik Beograda.

Mali kaže da je u ovom trenutku u parku kod Autobuske stanice od 400 do 500 ljudi, i navodi da koliko ljudi dnevno uđe u Srbiju, toliko ih izađe.

"Oni se ne zadržavaju mnogo ovde, od 24 do 48 sati, u zavisnosti koliko brzo dobiju sve potrebne papire. Nemamo veliki pritisak, nije to veliki broj. Kapacitet tog centra će biti dovoljan da prihvati sve one koji budu dolazili u Beograd", ističe gradonačelnik Beograda.

Ističe da je u parku postavljeno još pet toaleta, tako da ih je sada ukupno 18, a biće doneti i novi ako ih ne bude dovoljno.

Ekipe "Zelenila" i "Gradske čistoće", ukazuje Mali, radiće 24 sata u parku kod autobuske stanice i kontinuirano čistiti taj prostor, a ekipa Zavoda za javno zdravlje stalno je u parku i radi epidemiološke analize.

"Do sada smo uradili sve što smo mogli, radićemo još, ako treba angažovaćemo još ekipa kako bi ovde bilo čisto", napominje Mali.

Najavljuje da će zajedno sa Fondacijom B92 biti napravljen veliki infopult koji će početi da radi tokom iduće nedelje.

Tu će, dodaje, migranti moći da dobiju sve potrebne informacije, od dokumenata koja su im neophodna, infomacije o pošti, menjačnici, banci, najbližoj policijskoj stanici.

Sve to bi trebalo da ubrza sve aktivnosti koje su im potrebne za dobijanje papira kako bi što pre nastavili svoj put dalje, navodi gradonačelnik Beograda.

Mali je zahvalio Beograđanima i ljudima velikog srca koji pomažu, navodeći da je danas posetio i deo kod "Mikser hausa" gde su izbeglice i gde građani donose obuću, odeću, hranu i sve što je potrebno da olakšaju njihov život ovde.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.