Pridnjestrovlje izabralo novog lidera za stari problem

Izvor: Southeast European Times, 10.Jan.2012, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pridnjestrovlje izabralo novog lidera za stari problem

Otcepljena moldavska pokrajina i dalje je vezana za Rusku Federaciju.

10/01/2012

Alina Radu za Southeast European Times iz Kišinjeva -- 10.1.2012.

Moldavski premijer Vlad Filat kaže da je jedini način za komunikaciju sa vlastima iz Tiraspolja, u regionu Pridnjestrovlja, putem miroljubive reintegracije Moldavije.

„Prilikom mojih poseta izvan Moldavije govorim stranim partnerima o problemu integracije zemlje. To je težak, dugotrajan proces“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << rekao je FIlat medijima u četvrtak (5. januara) tokom posete jednom pridnjestrovskom selu.

Pridnjestrovlje je proglasilo nezavisnost pre 20 godina, u septembru 1991. Uprkos činjenici da zemlja ne postoji na mapi -- i da nije dobila priznanje bilo koje vlade u svetu -- taj teritorijalni pojas u Moldaviji dobro je poznat po svom nerešenom rusko-moldavskom oružanom sukobu.

Birači u Pridnjestrovlju su 25. decembra izabrali svog drugog predsednika.

Dva glavna kandidata su sadašnji predsednik Pridnjestrovlja Igor Smirnov i Jevgenij Ševčuk. Ševčuk je pobedio, dobivši skoro 74 odsto glasova u drugom krugu izbora, u kojem je učestvovalo preko 50 odsto građana.

Tokom inauguracije 30. decembra Ševčuk je obećao da će „braniti Ustav Pridnjestrovlja i njegovu nezavisnost“. Jedini stranci među prisutnima bili su ruski gosti, uključujući Sergeja Gubareva, koji je predstavljao ruskog ministra inostranih poslova.

Tri dana kasnije, 4. januara, Ševčuk je bio u Moskvi.

„Veoma cenim to što je vaša prva poseta ova poseta Rusiji“, rekao je Sergej Ivanov, šef ruske administracije u Moskvi.

Ruske vlasti su otvorene u pogledu svojih odnosa sa nepriznatim moldavskim separatistima.

„U Ruskoj Federaciji računamo na nastavak bliskih kontakata sa predstavnicima Pridnjestrovlja“, saopšteno je iz kabineta ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.

Ševčuk je izjavio za SETimes da će njegova sledeća međunarodna stanica biti Kijev. Upitan oko razgovora sa Kišinjevim, moldavskom prestonicom, on je rekao: „ Zavisi od konstruktivnosti pristupa od strane vlasti u Kišinjevu“.

Grigori Valovoj, lokalni ekspert i lider pridnjestrovske organizacije za ljudska prava Centar za zaštitu ljudskih prava, kaže: „Mislim da će Ševčuk održati dijalog sa Moskvom, ali će komunicirati i sa Moldavijom. Ševčuk je moderni političar. Ne možemo da kažemo da će odmah doći do promena, ali on je drugačiji“.

Valovoj se nada promeni. Pre dvadeset godina on i Smirnov bili su zvaničnici u moldavskom parlamentu, ali su izašli sa grupom proruskih članova 1990. godine. Pored toga, Valovoj je kritikovao odluke Smirnova vezane za pitanja ljudskih prava u toj oblasti. On misli da će Ševčuk bolje poštovati ljudska prava.

Eleonora Kerkavšči je predsednica Udruženja nastavnika iz moldavskog regiona Pridnjestrovlje i direktorka rumunske škole u Grigoriopolju. Ona se takođe nada da bi novi lider mogao da simbolizuje novi početak.

„Nadamo se boljem stavu prema rumunskim školama u Pridnjestrovlju, kao i prema pravima dece i nastavnika. Međutim, znam da konačno rešenje našeg problema nije u kabinetu u Tiraspolju, nego druga dva glavna kabineta: u Kišinjevu i Moskvi. Ako ta dva lidera sarađuju na rešavanju ovog problema, onda će biti rešen“.

Ilija Kazak, računovođa iz Tigine, nedavno je proveo 20 meseci u pridnjestrovskim zatvorima, nakon što je nezakonito priveden, bez odluke priznatog suda. Oslobođen je u oktobru prošle godine i sada govori o ljudskim pravima u Pridnjestrovlju.

On se nada političkim promenama i želi da se oseća slobodno da ode kući u Tiginu, gde je bio uhapšen.

„Nadam se da će, sa novim liderom, ljudska prava dobiti novu dimenziju u toj oblasti. Ševčuk bi mogao da donese neke promene, bez obzira na činjenicu da postoji jaka opozicija protiv njega u parlamentu u Tiraspolju. Međutim, on je mlad, ima nove ideje i pokazao je da bi mogao da bude uticajan. Nadam se bar poboljšanju pravosudnog sistema“, rekao je Kazak.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.