Priča o životu Srba i Nemaca u Vojvodini

Izvor: Blic, 10.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča o životu Srba i Nemaca u Vojvodini

Poznati glumac i producent Dragan Bjelogrlić sa svojom kompanijom "Kobra film” počeo je pripreme za realizaciju filma "Tuđa krv” koji će režirati sarajevski reditelj Pjer Žalica. Kompanija "Kobra film” zajedno sa "Dor filmom” (Austrija, Nemačka) i "Refreshom” (BiH) radi na filmskom projektu koji po prvi put u istoriji kinematografije otvara tabu temu sudbine folksdojčera (potomaka Austrougara) na tlu Evrope, prevashodno u Srbiji i Vojvodini.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<


U filmu koscenarista Pjera Žalice, Đorđa Milićevića i Ranka Božića reč je o mladiću iz Kanade koji dolazi u Vojvodinu u potrazi za svojim stricem, međutim, otkriva da mu je ujak otac, za koga je verovao da nije među živima. Takođe otkriva i istinu da njegov otac nije Srbin nego Nemac, a u dramatičnom finalu mladi Kanađanin shvata da nije važno da li mu je otac Srbin ili Nemac, već samo to da je njegov roditelj.

- U pitanju je projekat koji pokušavam da uradim već nekoliko godina, a pokrenuo ga je moj brat Goran. Konačno su se stekli uslovi da započnemo rad na filmu "Tuđa krv” i veoma sam srećan zbog toga. Biće to prava filmska saga o Srbima i Nemcima koji su stotinama godina živeli skladno, uglavnom smeštena u drugu polovinu dvadesetog veka. U osnovi, to je melodrama koja se naslanja na egzodus folksdojčera, a ovo je veoma zahtevan visokobudžetni projekat i drago mi je da će ga režirati Pjer Žalica - rekao nam je Dragan Bjelogrlić.

Film prikazuje Vojvodinu, region u kome velike etničke grupe žive zajedno, a smešten je u vreme pre Drugog svetskog rata i osvrće se na odnos Nemaca i Srba.

-Tokom rata jedna grupa Nemaca brzo, onoliko koliko se samo u ratu može, postaje "čista rasa”, dok Srbi i ostali postaju niža bića. Ali sa završetkom rata oni koji su bili "čista rasa” sada praktično postaju robovi. Oni postaju ljudi koje iznajmljuju da rade teške poslove, pod uslovima nedostojnim ljudskog bića.

Ovi elementi su me jako privukli ovoj priči, krijući u sebi bizarno divan spektar iskušenja na koje se čovek može staviti. Sadržaj ove priče je grub i veoma mračan, ali ja želim da je obojim humorom, jer lično mislim da je humor taj koji drži onu neuništivu esenciju snage i preživljavanja u najtežim situacijama - priča reditelj Pjer Žalica.

Glavne uloge u filmu, kako nezvanično saznajemo, trebalo bi da glume mladi Dejvid Kros (poznat po ulozi u filmu "Čitač”), Dragan Bjelogrlić i Bogdan Diklić, za koga je uloga napisana a učešće će zavisiti od njegovog oporavka.

Ljubav pobeđuje

Osvald Hartman, predstavnik podunavskih Švaba i urednik njihovog glasila „Dunavski magazin”, jedan je od živih svedoka turobne istorije folksdojčera.

- Kada sam dobio scenario filma „Tuđa krv”, bio sam potresen sudbinom junaka koju sam i ja proživeo. Zadivljen sam ljubavnom pričom između Nemca i mlade Srpkinje u filmu. Mnogo folskdojčera je posle Drugog svetskog rata proterano sa svojih ognjišta - rekao nam je Hartman.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.