Prezentovani vojvođanski projekti u Italiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2010, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prezentovani vojvođanski projekti u Italiji

ITALIJA -

Danas se u Peskari u Italiji održava Plenarna sednica Komiteta 1 Skupštine evropskih regija koja okuplja 270 regija iz 33 zemlje. Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine, prof. dr Branislava Belić danas je prezentovala zajednički projekat Skupštine APV i Vlade Vojvodine "Peer review" i izrade "Strategije energetski održivih opština u Vojvodini" koji je podržala Skupština evropskih regija, a finansira Centralna evropska inicijativa.

Avgustino Rena, generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktor za južnu i centralnu Evropu kompanije koja se bavi obnovom i redizajniranjem energetski neefikasnih zgrada, izneo je podatak da se u severnoj Americi, godišnje potroši pet milijardi dolara na povećavanje energetske efikasnosti postojećih građevinskih objekata i upotrebu energije iz obnovljivih izvora za osvetljenje, grejanje i klimatizaciju.

SAD i Kanada uštede i do 17% energije

U SAD i Kanadi se ovakvi projekti rade već 25 godina, dok se u 27 zemalja Evropske unije za podizanje energetske efikasnosti zgrada i upotrebu energije iz obnovljivih izvora, utroši tek 10 procenata svote koja se u ove dve zemlje ulaže u podizanje energetske efikasnosti i ekološki prihvatljivu proizvodnju i upotrebu energije.

Podizanjem energetske efikasnosti i obnovom objekata, privatni vlasnici zgrada i poslovnih objekata koje u SAD i Kanadi čine 98 stambenog i poslovnog fonda, ostvaruje se ušteda do 17 procenata godišnje. U Evropi su ulaganja i efekti manji, a najčešće se obnavljaju zgrade škola, bolnica i drugih objekata koji se rekonstruišu uz pomoć države.

Neophodna kontrola u proizvodnji i potrošnji energije

Procenjuje se da će na svetu do 2050. godine biti oko 6 milijardi stanovnika, od kojih će 2,5 milijarde samo u Kini i Indiji, zemljama sa velikim rastom životnog standarda, koji znači i stalni rast potrebe za energijom, od utroška električne energije, goriva za automobile i svih drugih njenih oblika. Sve to ukazuje da će se emisija štetnih gasova i u budućnosti povećavati, a da bi to bilo sprečeno, neophodno je uspostaviti kontrolu u proizvodnji i potrošnji svih oblika energije.

Zbog toga je u Evropskoj uniji doneta Strategija kojom se zemlje članice obavezuju da do 2020. za 20 procenata smanje potrošnju klasičnih izvora energije, a da se u istom procentu poveća potrošnja energije nastala iz obnovljivih izvora.

U toku sutrašnjeg dana biće održana Konferencija MORE4NRG sa temom "Korišćenje energije i lokalna i regionalna vlast". Prezentacijom vojvođanskog projekta i ulogom moderatora na sutrašnjoj konferenciji , jasno je pokazano da je naša pokrajina na najbolji način predstavljena na zasedanju Skupštine evropskih regija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.