Prevoznici za odlaganje primene kompletnog pravilnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2019, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevoznici za odlaganje primene kompletnog pravilnika

Primena pojedinih odredbi Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece odlaže se za 1. mart naredne godine, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja. Prevoznici, pak, kažu da treba odložiti primenu kompletnog pravilnika, kako bi se uz konsultaciju sa transportnim kompanijama pronašlo najbolje moguće i opšteprihvatljivo rešenje.

Odlaganje se odnosi na odredbe Pravilnika u vezi sa ispravnošću sigurnosnih pojaseva na svim sedištima, tapaciranjem sedišta, farbanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << autobusa u žutu boju, uvođenjem propisane uniforme, kao i na izdavanje potvrde o tehničkoj ispravnosti vozila za organizovani prevoz dece, poput ekskurzija ili nastave u prirodi.

Nakon razmatranja i analize dostavljenih komentara, održan je sastanak predstavnika svih navedenih institucija koje su sarađivale prilikom izrade pravilnika na kome je predloženo da se izvrše određene izmene i dopune ovog pravilnika u cilju propisivanja dužeg roka za usklađivanje sa odredbama pravilnika, kao i poboljšanja i preciziranja pojedinih odredbi.

Konkretno, izmenama i dopunama pravilnika predloženo je odlaganje primene pojedinih odredbi do 1. marta 2020. godine kako bi prevoznici koji se bave organizovanim prevozom dece koji se obavlja kao poseban linijski ili prevoz za sopstvene potrebe koji ima karakteristike posebnog linijskog prevoza, imali dovoljno vremena da se prilagode odredbama pravilnika.

Prevoznici, međutim, kažu da treba odložiti primenu kompletnog Pravilnika, a ne samo pojedinih odredbi.

Smatraju da ga, uz konsultaciju sa strukovnim druženjima, treba korigovati tako da se postigne maksimalna bezbednost dece u transportu, uz minimalne troškove za prevoznike.

Prevoznici kažu da su u potpunosti saglasni sa onim odredbama Pravilnika koji regulišu vanlinijski prevoz, kao što su na primer ekskurzije, ali imaju zamerke na propise u vezi sa gradsko-prigradskim transportom poput dnevnog prevoza školske dece od sela do grada.

Kažu da te dve vrste prevoza nisu iste i da ih treba drugačije regulisati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.