Previše fruktoze u hrani može da izazove rak

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Previše fruktoze u hrani može da izazove rak

Voćni šećer je jedna od najotrovnijih materija u hrani koju jedemo, ističu naučnici, a povezuje se s rakom, bolestima srca, visokim pritiskom i oštećenjem bubrega.

Sladak, jeftin i prirodan, tako se reklamira fruktoza kao zdravi zaslađivač u hrani. Ipak, istina je da je šećer, koji se prirodno nalazi u voću, povezan s modernim epidemijama poput raka, srčanih bolesti, visokim pritiskom, oštećenjem bubrega i demencijom, otkriva skup naučnih studija objavljen u časopisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Američko dijetetsko udruženje.

Najnoviji podaci o fruktozi otkrivaju da je ona povezana s karcinomom rektuma, a posebno su opasne velike količine voćnih sokova zaslađenih fruktozom.

Najveći problem je, objašnjavaju naučnici, što se preradom voćnog šećera gube svi zdravi sastojci poput vlakana, vitamina C i antioksidansa. Voćni šećer također podstiče i gojaznost, posebno skupljanje masnoća u području struka čime se povećava rizik za srčani i moždani udar.

Danas fruktoze ima u velikom broju namirnica - od keksa, pa sve do sladoleda i smrznute hrane. Većina kupaca ne znaju što jedu i piju jer se fruktoza može navesti pod raznim imenima, upozoravaju stručnjaci.

- Preterana količina fruktoze u telu ponaša se kao otrov i izaziva brojne zdravstvene komplikacije - ističe profesor Ričard Džonson sa univerziteta Kolorado.

Stručnjaci predlažu da se količina frultoze u namirnicama ograniči, ako ne može sasvim da se izbaci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.