Pretvorio si zemlju u bojno polje VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 02.Jun.2020, 22:26

"Pretvorio si zemlju u bojno polje" VIDEO/FOTO

Filadelfija -- Kandidat demokrata za predsednika SAD, Džozef Bajden optužio je danas predsednika Donalda Trampa da je zemlju pretvorio "u bojno polje".

On je obećao obećao da će sve učiniti kako bi "iscelio rasističke rane" ukoliko pobedi na izborima zakazanim u novembru.

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda pre nedelju dana u Mineapolisu predstavlja "elektrošok za našu zemlju i sve nas", rekao je Bajden u govoru u Filadelfiji.

To je prvi put od polovine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << marta da Bajden (77) ode iz svoje države Delavar gde se nalazio u karantinu zbog epidemije korona virusa.

Bajden je već u nekoliko navrata osudio nasilje ali je danas naveo da je "Tramp pretvorio zemlju u bojno polje podeljeno starim ogorčenjima i novim strahovima".

"On (Tramp) veruje da će mu podele pomoći da pobedi na predsedničkim izborima", naveo je demokrata Bajden koji prema anketama prednjači u odnosu na Trampa.

"Ne možemo da budemo naivni. Voleo bih da kažem da je mržnja počela sa Donaldom Trampom i nestaće s njim. Međutim, to nije slučaj i to se neće dogoditi. Istorija Amerike nije bajka sa garantovanim srećnim završetkom", rekao je Bajden.

Demokrata je rekao da ne želi da manipuliše strahom i podelom. "Neću da produbiti žar mržnje, već ću tražiti da iscelim rasističke rane koje ugrožavaju našu zemlju toliko dugo, a ne da ih koristim u političke svrhe", rekao je Bajden.

Demokrata je dodao da je došao trenutak da se zemlja uhvati u koštac sa institucionalnim rasizmom i pozvao Kongres da već u junu počne "istinsku reformu policije".

Premda velika većina u Kongresu osuđuje smrt Flojda, tako brza akcija Kongresa se čini teškom pošto je Kongres duboko podeljen, sa demokratama koje vode Predstavnički dom i republikancima koji vode Senat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.