Pretresena tri stana, bez hapšenja

Izvor: B92, 17.Apr.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretresena tri stana, bez hapšenja

Beograd -- Pretresene tri lokacije u Beogradu u cilju otkrivanja osumičenih koji se dovode u vezu sa krađom Sezanove slike "Dečak u crvenom prsluku", saznaje B92.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević navodi da u današnjoj akciji niko nije uhapšen.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal pretresene su tri lokacije u potrazi za novcem isplaćenim za sliku "Dečak u crvenom prsluku" a koji nije zaplenjen topkom hapšenja četiri osobe. Akcijom hapšenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koordinira Tužilaštvo za organizovani kriminal.

U jednom od stanova policija je pronašla 25 umetničkih slika, čija će se autentičnost naknadno utvrđivati, kao i da li je neko od ovih dela ukradeno. Ostatak novca za Sezanovu sliku nije pronađen u ovim pretresima.

Tužilac Miljko Radisavljević potvrdio je da su pretresane tri lokacije. Stan u ulici Dimitrija Tucovića pripada uhapšenom vođi ove grupe Ivanu Pekoviću a pretražene su još dve lokacije u potrazi za mogućim dokazima i preostalim novcem.

Ranije je Milorad Veljović rekao da Službe za borbu protiv organizovanog kriminala pretresaju nekoliko lokacija.

"Trenutno se vrši pretres na tri lokacije u Beogradu, kod tri osobe, u cilju pronalaženja dokaza i novca u vezi sa kradjom slike", rekao je Veljović i dodao da će, ukoliko se utvrdi da su te osobe umešane, one biti privedene.

"U zavisnosti od dokaza, biće odlučeno o njihovom statusu", rekao je Veljović. Akciju koordinira Tužilaštvo za organizovani kriminal. U petak 13. aprila specijalni tužilac Miljko Radisavljević je rekao da je četvorici osumnjičenih za krađu slike određen pritvor do 30 dana. Kako je naveo, vođa grupe je Ivan Peković iz Beograda.

Slika Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", vredna više desetina miliona evra, koju su 2008. godine u Švajcarskoj ukrala trojica srpskih državljana, nađena je 12. aprila u Beogradu.

Grupa na čelu sa Pekovićem planirala je da sliku proda kupcu u Beogradu za 3,5 miliona evra. Do hapšenja su uspeli da naplate 2,8 miliona evra. Prilikom pretresa njihovih kuća i stanova u Beogradu osim oružja pronadjeno i zaplenjeno milion i po evra pa policija traga za preostalih 1,3 miliona evra.

Osim Pekovića zbog krađe slike uhapšeni su i Draško Mladenović, Bobe Nedeljkovski i Goran Radojević a odredjen im je pritvor do 30 dana.

Sliku iz muzeja u Cirihu je kako je navela policija 2008. godine ukrao Mladenović, dok su preostala trojica uhapšenih bili njegova logistička podrška. Osim ove slike u spektakularnoj pljački ukradene su još tri slike i to Van Goga, Kloda Monea i Edgera Degaa. Dve slike su pronađene nedugo posle pljačke a još uvek se traga za slikom Edgara Degaa "Ludovik Lepik i njegove ćerke"

Od momenta kada se pojavila vest o otkrivanju nestale Sezanove slike u Beogradu, mediji su počeli da prenose razne podatke o njenoj vrednosti.

Prema pisanju beogradske štampe, vrednost slike "Dečak u crvenom prsluku" je procenjena na oko sto miliona evra. Muzej u Cirihu, iz kog je slika ukradena 2008. godine, vrednost ovog dela Pola Sezana je procenio na 91 milion dolara.

U Njujorku će u maju na prodaju biti ponuđena jedna od najpoznatijih slika na svetu "Krik” Edvarda Munka. Prema procenama aukcijske kuće Sotbi, koja organizuje aukciju, slika će sigurno biti prodana za osamdeset miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.