Pretnja Kine: Bićete doživotno gonjeni

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 19:58

Pretnja Kine: Bićete doživotno gonjeni

Hongkong -- Lider Hongkonga Džon Li rekao je da će osam prodemokratskih aktivista koji sada žive u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji biti doživotno gonjeni.

Oni će biti gonjeni zbog navodnih prekršaja u vezi s nacionalnom bezbednošću.

Li je izrazio podršku naporima policije da ih uhapsi.

On je na konferenciji za novinare rekao je da će svako, uključujući njihove prijatelje i rođake, ko ponudi informacije za njihovo hapšenje, imati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravo na nagradu koju nudi policija. "Jedini način da okončaju svoju sudbinu begunaca koji će biti gonjeni doživotno je da se predaju", rekao je on.

Osam aktivista optuženo je da su prekršili zakon o nacionalnoj bezbednosti navodno počinivši krivična dela kao što je saradnja sa stranim silama i podsticanje na secesionizam.

Od 2020. kada je donet zakon, više od 260 osoba je uhapšeno u sklopu šireg suzbijanja drugačijih mišljenja na teritoriji Hongkonga, dok je na snazi nagrada od jednog miliona hongkonških dolara (oko 117.000 evra) za informacije koje bi dovele do hapšenja.

Zbog ovog potreza su negodovale američke i britanske vlade, koje su kritikovale eksteritorijalnu primenu zakona o bezbednosti. SAD su saopštile da je to opasan presedan koji ugrožava ljudska prava.

Australijska ministarka spoljnih poslova Peni Vong napisala je na Tviteru da je njena zemlja "duboko zabrinuta" izveštajima da vlasti Hongkonga izdaju poternice za demokratske aktiviste.

Li insistira da eksteritorijalna nadležnost postoji u zakonima o nacionalnoj bezbednosti mnogih drugih zemalja. On je rekao da njegova vlada neće biti pod uticajem inostranih zvaničnika i političara.

Portparolka ministarstva spoljnih odnosa Mao Ning navela je da Kina snažno osuđuje "klevetanje" drugih zemalja protiv zakona o nacionalnoj bezbednosti. "Pravda nikada neće kasniti ili izostati", rekla je ona.

Sekretar za bezbednost Hongkonga Kris Tang komentarišući slučaj osam aktivista rekao je da vlasti žele da spreče njihov pristup finansijama, uključujući zamrzavanje i konfiskaciju njihove imovine.

Istrage će biti sprovedene i kako bi se otkrili oni koji ih finansijski podržavaju u Hongkongu i inostranstvu, dodao je Tang.

Upozorio je da svako ko im pomaže u ugrožavanju nacionalne bezbednosti krši zakon.

Hongkong bivša kolonija Velike Britanije koja je vraćena Kini 1997. godine je pod sve strožim nadzorom Pekinga nakon višemesečnih masovnih prodemokratskih protesta 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.