Preti raspad; Žele da nas pretvore u Rusiju

Izvor: B92, 18.Jan.2024, 11:15

Preti raspad; "Žele da nas pretvore u Rusiju"

Krajnje desna stranka Alternativa za Nemačku planira da pretvori Nemačku u autoritarnu državu sličnu Rusiji, upozorava vicekancelar Nemačke Robert Habeck.

Govoreći sedam dana nakon što se saznalo da su članovi AfD-a učestvovali na sastanku na kojem se raspravljalo o masovnim deportacijama, navodno uključujući i nemačke državljane, Habek je rekao da je opasnost koju ta stranka predstavlja za demokratiju ozbiljno potcenjena.

Istovremeno, širom Nemačke održavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se masovni protesti protiv AfD-a, a na ulicama je na desetine hiljada ljudi. Ipak, strah od mogućih negativnih posledica odluke o zabrani te stranke je veliki.

"Šteta koju bi prouzrokovao neuspeli pokušaj (zabrane) bila bi ogromna. Zato bi, ako se stvar pokrene, morala apsolutno 100 posto opstati na sudu. To je nešto što se mora vrlo pažljivo razmotriti", rekao je nemački vicekancelar iz stranke Zelenih za list Stern, a prenosi britanski Gardijan.

Takva odluka našla bi se na nemačkom ustavnom sudu, "a prepreke su, kao što bi i trebale biti, vrlo visoke", rekao je. Bilo bi, dodao je, daleko bolje da AfD bude demokratski poražena na izborima.

"Desni autoritarci zainteresovani su za napad na bit republike", rekao je Habek. "Oni žele da Nemačku pretvore u državu poput Rusije i za to se sistematski pripremaju", upozorio je Habek.

Kako prenosi Jutarnji list, AfD se dodatno pomerio udesno od svog osnivanja 2013. godine i beleži stalni rast popularnosti poslednjih meseci, u nekim ispitivanjima javnog mnjenja nadmašujući i vladajuće stranke.

Oglasio se I nemački kancelar Olaf Šolc koji je rekao da je zahvalan što su desetine hiljada ljudi prošlih dana izašli na ulice Nemačke protestujući protiv rasizma, raspirivanja predrasude i za našu liberalnu demokratiju. To nam daje hrabrosti i pokazuje - nas demokrata ima daleko više nego onih koji žele da dele društvo", objavio je njemački kancelar u sredu na društvenoj mreži X.

Lars Klingbeil, kopredsedavajući vladajućih socijaldemokrata Olafa Šolca, pozvao je "sve razumne ljude" koji se do sada nisu izjasnili protiv AfD-a, "da jače podignu glas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

POTPUNI HAOS U NEMAČKOJ! Krajnja desnica istrajna u cilju da sruši vladu Olafa Šolca, situacija se NE SMIRUJE: "Žele da nas pretvore u Rusiju!" (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2024

Neredi u Nemačkoj i dalje van granica normalnosti..AfD se pomerio dalje udesno od svog osnivanja 2013. godine i beleži stabilan rast popularnosti poslednjih meseci...Krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) planira da Nemačku pretvori u autoritarnu državu sličnu Rusiji, upozorio...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.