Presuda podelila Jabuku

Izvor: RTS, 27.Jan.2011, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda podelila Jabuku

Meštani romske nacionalne manjine u Jabuci nezadovoljni posle izricanja presude za ubistvo romskog dečaka, prema kojoj je maloletnik koji je pretukao dečaka osuđen na četiri godine.

Veće za maloletnike Višeg suda u Pančevu osudilo je maloletnog J.B, iz Jabuke, na četiri godine zatvora, zbog ubistva takođe maloletnog S.D, iz istog mesta, u junu prošle godine. Dan po izricanju kazne, reakcije meštana su različite, porodica osuđenog još se nije oglasila.

Pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << romske nacionalne manjine smatraju da je to težak zločin i da presuda nije pravična.

U odluci suda navedeno je da je osuđeni najpre pozvao žrtvu na razgovor o uvredama koje je S.D. o njemu napisao na sajtu Fejsbuk. Tokom razgovora, oni su se potukli i osuđeni je žrtvi naneo smrtonosne ubode nožem.

U sudu kažu da presuda još nije pravosnažna i da je osuđenom, do upućivanja na izdržavanje kazne, produžen pritvor.

"Radi se o maloletnom izvršiocu, u ovom slučaju o starijem maloletniku, a stariji maloletnik je lice koje je navršilo 16, a ima manje od 18 godina u trenutku izvršenja krivičnog dela", kaže portparol Višeg suda u Pančevu Sandra Medaković.

"I odredbama člana Zakona o maloletnim počiniocima krivičnih dela i zaštiti stoji da maloletnički zatvor ne može biti kraći od šest meseci niti duži od pet godina", kaže Medakovićeva.

Ubistvo je bilo povod za višednevne demonstracije u Jabuci. Tada su razbijani prozori na romskim kućama, uz parole usmerene protiv romske zajednice.

Pred Višim sudom u Pančevu, protiv šestorice meštana Jabuke vodi se proces, zbog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novo sudjenje za silovanje ćerki

Izvor: S media, 28.Jan.2011, 18:35

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Radoslav Jovičić zvani Krivi (47) iz sela Ropočevo kod Sopota osudjen na 18 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja svojih ćerki i naložio novo sudjenje...Jovičiću je produžen je pritvor do nove odluke suda Višeg suda u Beogradu pred...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.